facebook
twitter

Култура

Как да станем съавтори на Ван Гог и Пикасо, без да излизаме от къщи

347
 Tussentkunstenquarantaine/Instagram
„Викът” на Едвард Мунк продобива нов смисъл в тази домашна интерпретация под карантина.

Непознатата в историята комбинация от затворени галерии, домашен арест и достъп до публика (в социалните мрежи), породи отприщването на невиждана творческа енергия. Пред очите ни един вирус предизвика раждането на ново течение в изкуството. Един ден сигурно арткритиците ще измислят име за този нов жанр, но засега можем да го наричаме просто домашен арт реконструктивизъм - или дори карантинизъм. 

Реконструктивистите (карантинисти) се вдъхновяват от старите майстори и модерната живопис, и използват елементи на театралното изкуство и фотографията - без да излизат навън (както препоръчва Щабът). Идеята е с подръчни материали, намиращи се във всеки дом, но и с чувство за хумор, да бъдат пресъздадени емблематични и разпознаваеми произведения на изкуството. 

Сред любимците на новите автори са Леонардо, Вермеер, Ван Гог, Мунк, а по-смелите посягат към произведения на Кандински, Пикасо, Баския, Кийт Харинг, Кунс, Кателан. И ако да се снимаш със загадъчна полуусмивка в позата на Мона Лиза, не е толкова трудно, то за пресъздаването на лилиите на Моне или каквото и да е на Кандински със съдържанието кухненския шкаф, изисква известен творчески напън и фантазия. 

Първата платформа на домашните арт конструктивисти бе създадена тази седмица в Инстаграм. Акаунтът се казва tussenkunstenquarantaine (в превод - „между изкуството и карантината”) и вече има десетки хиляди последователи. Само за пет дни е залят от стотици снимки (и няколко от тях са шедьоври!), които можете да разгледате в галерията.

Ключови думи:

карантина, изкуство
Все още няма коментари

Още

Пловдивчанин е първият осъден за нарушаване на карантина

03.04.2020

Обновена

3829 14
Пандемията стана чудесно оправдание за заграбване на власт
Възвратно-постъпателна паника

01.04.2020

Г-н БАЛЕВ

2189 7

Влез или се регистрирай за да коментираш

×