facebook
twitter

Култура

„Кабаре” и „Котките” се срещат в кино „Люмиер”

Нов фестивал събира шедьоври на мюзикъла
146
„Кабаре" на Боб Фоси спечели 8 награди „Оскар” през 1973 г.

Любовта между киното и музиката съществува още отпреди филмите да проговорят, но напоследък с успеха на заглавия като „Роди се звезда”, Бохемска рапсодия”, „Рокетмен”, “Ла ла ленд”, „Вчера си е за вчера”, „Замръзнало кралство 2”…, зрителският интерес расте и в тази почти стогодишна дружба отново прехвърчат романтични искри. 

По този повод съвсем скоро "Киномания" и НДК ще предоставят на феновете на емоционалния жанр възможността да съпреживеят отново (или за първи път) на голям екран няколко емблематични заглавия от света на мюзикълите.

Подбраните осем филма, сред които са драмата за егоистичния танц със смъртта на Боб Фоси „Ах, този джаз” (1979), комедията с най-много блус и катастрофи „Блус Брадърс” (1980), необичайно човешкото представяне на евангелската история „Исус Христос суперзвезда” (1973) с великолепната музика на Андрю Лойд Уебър, иронично-пародийния портрет на една идеализирана епоха в „Брилянтин” (1978)… демонстрират огромното разнообразие и освобождаването от клишетата в най-добрите образци на този уж лек жанр. 

Организаторите са се осмелили да включат и демонизирания „Котките” (2019). Всеки, който харесва музиката на Андрю Лойд Уебър, може да види изпадналия в немилост филм на Том Хупър и лично да провери, дали въпреки всичките му недостатъци, той няма и някои качества. 

Откриването е на 27 януари от 19:00 ч. с прожекцията на „Кабаре” (1972) на Боб Фоси, един от най-необикновените мюзикъли - саркастична, изтънчена, цинична и все така смущаващо тревожна история за зараждането на нацизма. Фестивалът „Ах, този мюзикъл” ще продължи до 4 февруари. Билети на цени от 6 и 8 лв. може да закупите от касите на Билетен център – НДК и онлайн.

Все още няма коментари

Още

10 филма за зарази и апокалипсиси

03.04.2020

361 2
Master of Art ще върви онлайн сега, наживо - наесен

03.04.2020

378
Могат ли пандемията и новите технологии да убият киното?

27.03.2020

244

Влез или се регистрирай за да коментираш

×