facebook
twitter

Култура

Извънстолични театри превзеха номинациите "Икар"

Кирил Маричков, Марин Янев и Снежина Петрова със специални награди от САБ
325
 снимка: Иван Дончев
"Портретът на Дориан Грей" на благоевградския театър е сред извънстоличните представления, впечатлили журито тази година.

Актьорът Марин Янев ще получи "Икар" за изключителен принос към българския театър. Кирил Маричков ще бъде отличен за приноса му към съвременната българска музика по предложение на Гилдията на музикалните артисти. Снежина Петрова също ще получи специална награда от Съюза на артистите в България за значимостта на нейния проект "Медея".

Номинациите за наградите "Икар", които се връчват в Деня на театъра и се присъждат от САБ, бяха обявени днес. Впечатлява масираното присъствие на извънстолични театри - Пловдив, Стара Загора, Видин, Враца, Благоевград, Русе. Първата ни сцена - Народният театър "Иван Вазов" няма нито една номинация в основните категории, той присъства само в "майсторско техническо осъществяване" (за "Братя Карамазови"). Прави впечатление и отсъствието на други големи софийски сцени.  

"Комисията оценява само тези, които са успели тази година да покажат нещо повече от изминалата година. По тази причина абонирани няма. Нека да не си мислят хората, че задължително някои от знаковите театри трябва да присъстват, само защото са знакови. Факт е, че театърът има много интересна посока на развитие и театралната картина се променя много динамично", коментира председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев. Той посочи, че комисията е изгледала близо 150 спектакъла, като е била впечатлена от изявите на младите, много от които не работят на щат към определена трупа. 

Сред номинираните за режисура за "Икар 2020" са Маргарита Младенова - за поетичния спектакъл по български автори "За светлото, което бе" на Драматично-куклен театър - Враца, Стайко Мурджев със "Слава" от Питър Куилтър на сцената на Драматичен театър "Николай Масалитинов"- Пловдив и Стилиян Петров за постановката си в театър "Възраждане "За едно явление от електричеството" . 

За ролята си в последния Йордан Ръсин пък е сред претендентите за водеща мъжка роля. В същата категория за приза се борят Бойко Кръстанов в образа на Кристиан в "Празникът" на Явор Гърдев (МГТ "Зад канала") и Севар Иванов, който играе Дориан Грей в "Портретът на Дориан Грей" по Оскар Уайлд, с реж. Стайко Мурджев (Драматичен театър "Никола Вапцаров" - Благоевград).

За "Водеща женска роля" конкуренцията е между Елена Атанасова в "Хаос" на Марий Росен (Театър 199), Елена Димитрова за "Как е" по Самюел Бекет ("Сфумато") и Ивана Папазова за Флорънс Дженкинс в "Слава" от Питър Куилтър (ДТ "Николай Масалитинов" - Пловдив).

Най-добрите дебютанти тази година са концентрирани в спектакъла на Максима Боева "Косвени щети" в театър "Азарян" - това са Анелия Мангърова, Анна-Валерия Гостанян, Владинелла Кацарска, Елена Иванова/Дайяна Димитрова, Катерина Стоянова и Никол Султанова. Пълният списък с номинираните за "Икар" е тук.

Всички номинирани спектакли ще бъдат показани в рамките на ХV-тия Софийския театрален салон през март, когато за първи път и публиката ще може да излъчи свой фаворит. Победителите в 46-ите награди за сценични изкуства на САБ  ще станат известни на 27 март, международния ден на театъра.

Ключови думи:

Икар, награди, 2020, театър
Все още няма коментари

Още

Актьорите влизат у дома за Международния ден на театъра

27.03.2020

413
Новият deus ex machina: театър през екрана
За стоящите у дома: театри, опери музеи и галерии онлайн

20.03.2020

3504

Влез или се регистрирай за да коментираш

×