Медия без
политическа реклама

Иван Вирипаев идва по покана на Народния театър

Прочутият драматург ще дискутира с режисьора Галин Стоев пресечните точки между сцената и политиката

12 Юни 2023
48-годишният Иван Вирипаев е един от най-поставяните съвременни драматурзи в света.
ЕРА/БГНЕС
48-годишният Иван Вирипаев е един от най-поставяните съвременни драматурзи в света.

Световноизвестният руски драматург Иван Вирипаев идва в България по покана на Народния театър „Иван Вазов“, за да участва в разговора „Театър и политика – полета на пресичане“. Дискусията между него и режисьора Галин Стоев ще се състои в неделя, 18 юни, от 16.30 до 18.00 ч. на сцена „Апостол Карамитев“ в Народния театър.

В първата си публична среща след началото на войната в Украйна двамата творци и интелектуалци ще разговарят за това как се създава театър в настоящия геополитически и културен контекст, доколкото след пандемията и в условията на военни действия в Европа е невъзможно театралната практика да се случва единствено в сферата на художественото.

Иван Вирипаев и Галин Стоев са сред водещите имена на европейската театрална сцена, свързва ги дългогодишно приятелство и творческо сътрудничество. Галин Стоев преди години пръв запозна българската публика с драматургията на Вирипаев - с постановките си на пиесите му „Сънища“ и „Кислород“, а преди няколко сезона (2017) реализира и „Танцът Делхи“ именно на сцената на Народния. У нас са играни или в момента се играят и доста други негови театрални текстове: „Битие 2“ (реж. Николай Ламбрев-Михайловски), „Илюзии“ (реж. Младен Алексиев), „Валентинов ден“ и „Пияните“ (реж. Явор Гърдев), „Непоносимо дълги прегръдки“ (реж. Крис Шарков), „Ентъртейнмънт“ (реж. Иван Добчев) и др.

Освен че ще споделят размислите си за полетата на пресичане между театъра и политиката, двамата ще разкажат и с какво се занимават в момента в ситуацията на криза на смисъла и разместени понятия за добро и зло, в какво откриват нови предизвикателства и по какъв начин „ползват“ театъра като платформа за активна рефлексия към съвременността.

Автор на повече от 20 пиеси, влезли в репертоара на над 250 театъра по цял свят, Иван Вирипаев е един от най-известните и поставяни съвременни драматурзи. Театралният му път започва с диплома по актьорско майсторство от Театралния институт в родния му град – Иркутск. През 2001 г. се установява в Москва, където завършва Театралния институт „Шчукин”. Участва в основаването на алтернативното театрално пространство „Театр.doc”, открито с пиесата му „Кислород”, която има огромен успех и веднага е обявена за манифест на новата руска драма.

Поради категоричните антивоенни позиции на Вирипаев днес пиесите му са забранени в Руската федерация, а самият той живее и работи в чужбина.

Галин Стоев завършва театрална режисура в НАТФИЗ при проф. Крикор Азарян. Първоначално създава редица представления по класически автори (Корней, Стриндберг, Шекспир, Есхил, Бюхнер, Брехт, Мюсе), а след това постепенно се насочва към съвременната драматургия (Мишима Юкио, Харолд Пинтър, Том Стопард, Филип Ридли). Определя срещата и приятелството с Иван Вирипаев като едно от най-важните събития в живота си. През 2002 г. поставя пиесата на Вирипаев „Сънища" (със заглавие „Археология на сънуването”), следват представления по „Кислород“, „Непоносимо дълги прегръдки“, „Генезис 2“ (представено на фестивала в Авиньон, в Рим, Брюксел, Париж и Отава). От началото на 2018 г. е директор на Националниятеатър в Тулуза, Франция, след спечелен многостепенен конкурс.

Дискусията в зала „Апостол Карамитев“ е с вход свободен до изчерпване на местата, ето защо ще е необходима предварителна регистрация и изрично получено потвърждение за запазено място, обръщат внимание от театъра. Регистрация може да се направи на [email protected] до 16 юни (петък), 17.00 ч., като се посочат две имена и телефонен номер. От 19.00 ч. на същото място ще се състои пърформанс-четенето на пиесата „Слънчева линия“ от Иван Вирипаев. Входът за четенето е с билети.

Видеозапис от дискусията ще бъде публикуван в YouTube канала на Народния театър. Събитието е част от третото издание на фестивала New Stages Southeast, което тази година е под наслов  „Драма и политика“. Фестивалът се организира от Гьоте институт – България, в партньорство с Народния театър, РЦСИ „Топлоцентрала“, организацията за съвременно алтернативно изкуство и култура „36 маймуни“ и кино „Одеон“.

Като част от програмата на фестивала в неделя от 14.00 ч. в зала „Юг“ на Народния театър ще се състои и дискусия „Хоризонти за българската драматургия“. Появи ли се в последното десетилетие голямата българска пиеса, която да опише нас, времето, в което живеем, и нас в това време? Докъде стига хоризонтът на най-новата ни драматургия? Успява ли тя да артикулира „проклетите въпроси“ на съвремието? Дали конкурсите за съвременна българска драматургия са достатъчен стимул за развитието й? Това са част от въпросите, в чието разискване Анелия Янева, драматург в Народния театър и модератор на срещата, ще поведе участниците в дискусията: проф. Виолета Дечева, д-р Светла Бенева, Димитър Кабаков, Богдана Костуркова, Митко Новков и Катерина Христова. Всеки от тях е представител на театър или институция, която поощрява създаването на нови български пиеси чрез конкурс или пък има дългогодишен опит като член на жури в инициативи за съвременна драматургия.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата