Quantcast

Медия без
политическа реклама

Хомофоб предизвика Елтън Джон, Мадона и други звезди

Коментари на рапъра Да Бейби предизвикаха остри реакции в музикалната гилдия

31 Юли 2021
Wikipedia
Да Бейби и част от критиците му — Мадона, Елтън Джон и Дуа Липа.

И в американските музикални среди има невежи хомофоби, скарани с фактите — но там по-известните им колеги не премълчават такива случаи. Рапърът Да Бейби обедини срещу позициите си някои от най-големите музикални звезди, съобщи Си Ен Ен.

Елтън Джон, Мадона, Questlove и много други осъдиха публично последните коментари, направени от рапъра на фестивала Rolling Loud в Маями. По време на представянето си той е направил фалшиви и обидни коментари за гей мъжете и ХИВ вируса, също е говорил грубо и за жените (което по-рано си беше традиция в рапа).

Елтън Джон, който е гей и дългогодишен активист срещу ХИВ, написа в Twitter „Бяхме шокирани да прочетем за дезинформацията за ХИВ и хомофобските изявления, направени на скорошно шоу на DaBaby“.

„Това подхранва стигмата и дискриминацията и е обратното на онова, от което светът се нуждае за да бъде успешна борбата с епидемията от СПИН. Ние трябва да разпространяваме състрадание и любов към най-маргинализираните хора в нашите общности. Работата на музиканта е да събира хората“, добави той, преди да представи фактически данни за ХИВ."

Мадона също сподели своето „послание“ към Да Бейби в социалните мрежи, като публикува видео с неговите изказвания в профила си в Instagram и написа „Ако ще правите омразни забележки към общността на ЛГБТК+ за ХИВ/СПИН, поне научете първо фактите“.

„След десетилетия трудно постигнати научни резултати - сега има животоспасяващи лекарства, достъпни за деца, родени с ХИВ, за хора, които се заразяват с ХИВ чрез кръвопреливане, мръсни игли или обмяна на телесни течности“, пише тя.  "Тези нови антиретровирусни терапии могат да поддържат човек със СПИН жив, колкото би била естествената продължителност на живота му!!! СПИН не се предава, ако стоим до някой в ​​тълпата“.

Деми Ловато, която наскоро се обяви публично като небинарна, сподели публикация от активиста Мат Бърнстейн за опасността от коментарите на Да Бейби в акаунта си в Instagram.

Певицата Дуа Липа, която си сътрудничи с Да Бейби по ремикс на песента й Levitating заяви в също в Instagram, че е „изненадана и ужасена от коментарите на Да Бейби“.

"Не мога да позная в тези думи човека, с когото съм работила. Моите фенове знаят къде е сърцето ми и че стоя 100% с ЛГБТК общността", написа тя.  „Трябва да се обединим, за да се борим със стигмата и невежеството около ХИВ/СПИН.“

Музикантът, продуцент и режисьор Questlove публикува в Instagram актуализиран списък с артисти, с които би участвал във фестивала Summer of Soul, в който името на Да Бейби е задраскано. „Мислех, че това е ясно и без да се налага да го изтъкваме: хомофобия/трансфобия/ксенофобия/мизогиния/расизъм — всичко това е морално погрешно“, пише Questlove.

Но се намери и един негов колега, който се изказа в защита на рапъра.

„Ако искате да гледате видеото на открит гей като Lil Nas X и той да има право на своята истина, бъдете адски сигурни, че и хора като Да Бейби ще казват своята истина“, написа рапърът Ти Ай в Instagram. "И в това няма нищо лошо. Не трябва да има омраза. Всичко е честно. Всеки си има своята истина."
 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?