Медия без
политическа реклама

Георги Господинов стана лауреат и на наградата „Христо Г. Данов“

Отличието бе връчено на писателя за цялостен принос в националната книжовна култура

17 Юни 2023
Георги Господинов със статуетката символ на наградата "Христо Г. Данов", връчена му от министър Кръстю Кръстев (вляво).
Пресцентър на МК
Георги Господинов със статуетката символ на наградата "Христо Г. Данов", връчена му от министър Кръстю Кръстев (вляво).

Писателят Георги Господинов стана лауреат на Голямата награда „Христо Г. Данов“ за цялостен принос в националната книжовна култура. Това обяви на официална церемония в къщата музей на големия български издател в Стария град на Пловдив снощи министърът на културата Кръстю Кръстев.

„Точно в Пловдив съм получавал едни от най-важните признания за труда си, който винаги съм разглеждал като общо дело с моите колеги. И ето, че днес на мен се пада честта да връча Голямата награда за цялостен принос в националната книжовна култура на името на една от най-ерудираните ни и емблематични личности, очертала посоките ни на развитие с възрожденски ентусиазъм по пътя към нашата си, българската съвременност“, посочи министърът на културата, който е и директор на Драматичен театър - Пловдив.

Той припомни, че написаното от настоящия лауреат Георги Господинов отдавна пътува по света на всевъзможни езици; печели му престижни отличия и, освен че умело води разказа пред света за това кои сме ние, какво ни вълнува, накъде отиваме, какви бихме искали да бъдем, успява да го направи така, че да ни насърчи да се гордеем със себе си, да се опитаме да бъдем своята по-добра версия.

„Напоследък ми се случи да се вълнувам много и вълнението сега е голямо. Ще ви кажа защо – първо, разбира се, беше заради онази награда, но после се случи нещо по-хубаво – върнах се тук и видях нещо, което не очаквах да видя – колко много хора са развълнувани от литература и от книга и това вълнение отекна по света“, каза Георги Господинов при получаването на наградата. „Големите вестници по света пишеха за това българско вълнение и то е нещо, което ми се ще да е така – някакъв поврат, нова крачка към нещо, което литературата може най-добре – да създава общество, защото „общество“ идва от общуване. Литературата прави това общуване възможно“, сподели още Георги Господинов.

Той благодари на пловдивските си издатели, на писателите от неговото поколение, защото са правили литература заедно и са минали заедно през много трудности – когато не е имало книжарници, а писателите са сменяли имената си, за да звучат по-интересно. „Българският писател се държа достойно в голямата си част и това е важното“, подчерта Господинов. Той припомни големите имена в литературата ни, от които неговото поколение се е учило и изрази уважението си към тях. Повтори думите си от Лондон, където получи международната литературна награда „Букър“– че всичко, което е написал, е с тридесетте български букви, които е научил на 6 години. „Ще ми се тази награда да даде кураж на пишещите в България, особено на младите пишещи. Искам да кажа на тези, които все още не са спечелили награда „Христо Г. Данов“ – тези неща ви правят по-силни. Кой беше казал – което не ме убива, ме прави по-силен. Бих перифразирал – което не ме убива, ме прави писател“, развесели публиката Георги Господинов и завърши с думите си, произнесени в Лондон по случай тазгодишния 24 май – „Честит език, честито чудо на езика!“.

Ето няколко думи и за останалите награди, които журито с председател зам.-министърът на културата Виктор Стоянов излъчи на заседание непосредствено преди връчването им.

В категория „Българско издателство“ победител е издателство „Фама“. Награда в категория „Автор на българска художествена литература“ бе присъдена на младия Николай Терзийски, автор на книгата „Звезди под клепачите“ на издателство „Жанет 45“.

Отличието „Христо Г. Данов“ за преводач на художествена литература спечели Кирил Кадийски за превод на „Ад“ от Данте Алигиери, издаден от „Колибри“.

В категория „Автор в областта на хуманитаристиката“ бе отличена проф. Боянка Арнаудова за книгата „Златният век на българската опера“ на издателство „Лист“.

Наградата в категория „Автор на издание за деца“ бе за Юлия Спиридонова и книгата й „Сянката на щуреца“, издателска къща „Кръгозор“, а в категория „Художник или дизайн и оформление на книга“ статуетката отиде при Тоня Горанова, илюстратор на книгата „Роди се Младенец“ на издателство „Колибри“, чийто автор е самата тя.

Отличие „Христо Г. Данов“ за библиотечно дело получи Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ – Сливен.

На носителите на награди бяха връчени диплом, малка пластика „Бухал“ с автор скулпторът Диана-Мария Райнова и парична награда, а на номинираните – диплом.

Конкурсът за наградите „Христо Г. Данов“ се провежда ежегодно от 1999 г.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата