facebook
twitter

Култура

В Габрово отбелязаха годишнина на Чаплин

49

В Музея на хумора и сатирата в Габрово отбелязаха 130 години от рождението на една от най-талантливите личности от ерата на нямото кино - Чарли Чаплин. Градът прави това неслучайно. Още през 1973 година чрез Комитета за културни връзки с чужбина, председателят на организационния комитет на Деветия фестивал на хумора и сатирата арх. Карл Кандулков отправя покана към Чарли Чаплин да гостува в Габрово. Комикът не успява да дойде, но в архива на Музея на хумора и сатирата се съхранява благодарственият му отговор: поласкан е, че са помислили за него.
И затова може би днес в Габрово се намира единственият паметник на Чаплин в България. Оригиналната композиция е дело на акад. Георги Чапкънов и е разположена в Парка на смеха до Музея на хумора и сатирата.
Вчера, в деня на юбилея, музеят показа панорама от творчеството на великия актьор. От 9:00 до 18:00 часа във фоайето на третия етаж зрителите видяха едни от знаковите късометражни филми на Чаплин. От 16 часа пък в Залата на жирафите Цветомир Цанков проведе кинолектория, след която публиката изгледа "Светлините на града", оценен от Британския филмов институт като най-доброто постижение на великия комик. 
 

Все още няма коментари

Още

Пропаднал е участък от пътя Габрово-Шипка

14.05.2019

1143 2
Хелзинкският комитет обвини властта, че поощрява саморазправата в Габрово

16.04.2019

Людмил Илиев

564 4
Габровци отправиха 15 искания към властта след серията протести

15.04.2019

934 4

Влез или се регистрирай за да коментираш

×