Медия без
политическа реклама

Филм за последния връх на Боян Петров получи голяма награда

08 Май 2021
Награденият филм за Боян Петров ще бъде показан у нас през декември 
БГНЕС
Награденият филм за Боян Петров ще бъде показан у нас през декември 

Филмът "Отново съм тук" за българския алпинист Боян Петров получи голяма награда на 69-ото издание на фестивала в Тренто, Италия. Това съобщиха от екипа на филма, награден с приза City of Bolzano Golden Gentian Prize - за най-добър изследователски и приключенски филм.

Международният фестивал, посветен на планините, приключенията и изследванията, е създаден през 1952 г. Лентата проследява опита на Боян Петров да изкачи Шиша Пангма, който се оказва и последният връх в кариерата му. Именно там Боян изчезна и не бе открит, въпреки спасителната акция.

Филмът разказва как само месец след като едва оцелява след блъсване от кола, алпинистът и зоолог Боян Петров започва своето поредно възстановяване и дълга подготовка, за да довърши мечтата си - да качи всичките 14 осемхилядника. Без допълнителен кислород и три пъти преборил рак, Боян вече е изкачил 10 от тях. Сега е ред на световния гигант - Еверест. За тази цел, алпинистът започва своето пътешествие, загрявайки с най-малкия сред осемхилядниците - "джуджето" Шиша Пангма, номер 11 в неговия списък.

Режисьорът Поли Генчева и операторът Красимир Андонов проследяват възстановяването от катастрофата и пътя на Боян Петров към заветния Еверест. "Идеята ни беше да покажем силата на духа, отдадеността и непримиримостта на Боян, който дори след тежкия инцидент не се отказа, а продължаваше да следва целта, плана и мечтите си", разказва Генчева. По думите й филмът, освен за личността на Боян, е и за обединяването на няколко държави, които за първи път в историята си загърбват границите в политиката в името на спасяването на човешки живот.

Премиерата у нас ще бъде в началото на декември. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата