Медия без
политическа реклама

1.4 милиона си купиха мемоарите на принц Хари за ден

12 Яну. 2023
ЕПА/БГНЕС
Продадените копия вече са милиони.

Автобиографията на принц Хари Spare ("Резервен") се продаде в 1,4 милиона англоезични копия само за един ден след премиерата си във Великобритания, Съединените щати и Канада. Така тя счупи рекорда на издателската къща Penguin Random House, предаде БГНЕС. 887 000 са пласираните бройки само в САЩ. 

Книгата беше публикувана във вторник, придружена от четири високопоставени рекламни интервюта с принца. Предишния рекорд на издателството за най-търсена нехудожествена литература държеше "Обетована земя" на Барак Обама. 

Във Франция френското издание, стартирало с тираж от 210 000 екземпляра, се преиздава с допълнителни 130 000 екземпляра, съобщиха за АФП от издателство Fayard. Търсенето от страна на книжарниците е било с около 20% по-високо, отколкото за президентските мемоари на Обама, допълва още то.

Разкритията в бестселъра на Хари включват твърдения, че по-големият му брат, принц Уилям, го е нападнал физически по време на скандал през 2019 г. и че близките в миналото братя са молили баща си да не се жени за втората си съпруга, кралицата-консорт Камила.

38-годишният бивш войник също така заяви, че е убил 25 талибани по време на престоя си в Афганистан, което предизвика осъждане и от двете страни.  

Части от книгата бяха широко разпространени, но съдържанието ѝ продължи да пълни ефира, страниците на вестниците и интернет. Джина Сентрело, президент и издател на Random House Group, направи изявление, че "Резервен" е много повече от мемоар на знаменитост. "Уязвима и сърдечна, смела и интимна, "Резервен" е историята на човек, когото може би сме си мислили, че вече познаваме, но сега наистина можем да разберем принц Хари чрез собствените му думи", каза тя. "Като гледаме тези изключителни продажби през първия ден, читателите явно са съгласни, че "Резервен" е книга, която изисква да бъде прочетена, и е книга, която се гордеем да издадем."

"Резервен" е публикувана на общо 16 езика по света и излезе едновременно в печатен и дигитален формат в Северна Америка от Random House US и Random House Canada, а в Обединеното кралство - от Transworld.

Несъкратено аудио издание на книгата, прочетено от самия Хари, също беше публикувано от Penguin Random House Audio.

Кралското семейство не е коментирало книгата.

Още по темата