Медия без
политическа реклама

Мемоарите на Алексей Навални ще излязат първо на английски наесен

Книгата, озаглавена "Патриот", ще има и рускоезично издание

11 Апр. 2024
Посмъртните мемоари на Навални ще носят заглавието "Патриот".
Фейсбук профил на Алексей Навални
Посмъртните мемоари на Навални ще носят заглавието "Патриот".

В годините преди смъртта си в руски затвор руският опозиционен лидер Алексей Навални пише мемоари за живота и работата си. Озаглавеня "Патриот", книгата ще бъде публикувана в САЩ на 22 октомври в първи тираж от половин милион екземпляра и едновременно с това в още няколко държави, предава "Ню Йорк Таймс".

Навални, който придоби световна известност като яростен критик на руския президент Владимир Путин, почина през февруари в наказателна колония на 47-годишна възраст. Книгата, разказваща историята му със собствените му думи, е последна проява на непокорство, заяви вдовицата му Юлия Навалная, и може да има стимулиращ ефект върху неговите последователи.

"Тази книга е свидетелство не само за живота на Алексей, но и за неговата непоколебима отдаденост на борбата срещу диктатурата - борба, за която той даде всичко, включително и живота си", каза тя. "На страниците ѝ читателите ще се запознаят с човека, когото дълбоко обичах - човек с дълбока почтеност и непоколебима смелост. Споделянето на неговата история не само ще почете паметта му, но и ще вдъхнови другите да отстояват това, което е правилно, и никога да не губят от поглед ценностите, които наистина имат значение."

Когато Навални беше жив, Кремъл се опитваше да го представи като незначителна фигура. В първия си коментар за смъртта на Алексей Навални президентът на Русия Владимир Путин я определи лидер като "нещастен случай" и заяви, че е бил готов да освободи Навални при размяна на затворници. 

Навални пише голяма част от мемоарите, докато е в Германия и се възстановява от отравянето. През февруари 2021 г. той се завърна в Русия, знаейки, че вероятно отново ще бъде задържан или нападнат. Опозиционерът е арестуван на летището, а по-късно обвинен в присвояване и измама в процес, за който международните наблюдатели заключиха, че също е политически мотивиран. През август 2023 г. Навални беше обвинен в "екстремизъм" и получи 19-годишна присъда. Суровото отношение към него в тежките наказателни колонии в Русия обхваща липса на медицински грижи и много престои в карцер.

В отговор на въпроса защо е избрал да се върне в Русия, за да се изправи пред почти сигурно лишаване от свобода и евентуална смърт, Навални заяви, че оставането в изгнание е почувствал като предателство към каузата си. "Не искам да се откажа нито от страната си, нито от убежденията си", пише Навални във Facebook през януари, малко преди смъртта си. "Не мога да предам нито първото, нито второто. Ако убежденията ти струват нещо, трябва да си готов да ги отстояваш. И ако е необходимо, да направиш някои жертви."

Поддръжниците на Навални и неговият екип, който продължава работата му, не спират да бъдат обект на внимание от страна на руските власти, тъй като отправят критики към Кремъл на фона на войната в Украйна. Екипът му, който живееше и работеше в изгнание, продължи да публикува разкрития за корупцията в Русия, а също и да работи върху книгата, която включва никога досега непубликувана кореспонденция от затвора, според издателя.

Дори и след смъртта му тези, които се опитват да продължат делото на Навални и да разширят наследството му, се сблъскват със заплахи и нападки. Миналия месец Леонид Волков, който беше един от главните организатори на Навални, беше нападнат с чук и сълзотворен газ пред дома си в столицата на Литва.

В прессъобщение издателството Knopf заяви, че мемоарите "изразяват пълната убеденост на Навални, че на промяната не може да се противостои и тя ще дойде". Според негов представител Навални сам е написал мемоарите си, като е диктувал някои части, а Юлия Навалная работи с издателството за редактиране и финализиране на ръкописа.

Ще има и рускоезично издание на книгата, каза още представителят.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата