Медия без
политическа реклама

Една от първите награди на 76-ия Кан е за куче

"Златна палма" се връчва тази вечер

27 Май 2023
Кен Лоуч (вторият от ляво надясно) и екипът му представят "Старият дъб" - последният от 21 претенденти за "Златна палма".
ЕПА/БГНЕС
Кен Лоуч (вторият от ляво надясно) и екипът му представят "Старият дъб" - последният от 21 претенденти за "Златна палма".

Филмът "Анатомия на падането" (Anatomy Of A Fall) на Жустин Трие бе отличен с награда за най-добро кучешко изпълнение от 76-ото издание на кинофестивала в Кан, съобщи АФП. "Снуп играе важна роля в сюжета и особено впечатли журито с участието си в драматична сцена, в която симулира заболяване по много убедителен начин", се посочва в прессъобщение на организаторите на наградата Palm Dog. Кучето Меси е порода бордър коли, а филмът на Трие е сред фаворитите на международната критика за "Златна палма", която ще бъде връчена тази вечер във Фестивалния дворец.

Голяма почетна награда бе присъдена на британския режисьор Кен Лоуч, който също е в надпреварата с филма си "Старият дъб". "Кучетата винаги са играли силни роли във филмите му. В "Старият дъб" Кен отива по-далеч и дава водеща роля на Мара", се посочва в прессъобщението. Вече носител на две "Златни палми", 86-годишният британски ветеран може да стане първият режисьор, отбелязал "хеттрик" в Кан. С Голямата награда на журито на Palm Dog, в което участват изявени международни филмови критици, бе отличен четириногият герой и от друг филм-фаворит в конкурса - "Паднали листа" на Аки Каурисмаки.

Наградата за кучешко изпълнение се връчва от 2001 г. Основателят на приза Тоби Роуз каза, че тази година е имало "цунами от кучешки изпълнения". Със специална награда бе отличено и 11-годишното служебно куче на фестивала Еви, което е част от екипа по сигурността и е на служба за последна година, преди да бъде пенсионирано.

Последните два филма от конкурса на Кан, представени в петък вечерта, бяха "Старият дъб" на Лоуч и "Химера" на италианката Аличе Рорвахер. Днес журито под ръководството на шведския режисьор Рубен Йостлунд трябва да определи лауреата на "Златна палма" измежду 21 кандидати. Извън конкурса снощи Кан посрещна и световната премиера на новата анимация на Pixar "Стихии".

В събота бе обявен и победителят във втория по важност конкурс "Особен поглед". Това е британският "Как да правим секс" (How To Have Sex). Дебютният филм на режисьорката Моли Манинг Уокър представя историята на три девойки, които отиват на ваканция на остров Крит. Филмът използва клишетата за подобни ваканции в чужбина - неограничени количества алкохол и партита, за да погледне към сериозни теми като сексуалните контакти по взаимно съгласие и изнасилването. Режисьорката не заснема подобни сцени, фокусира се върху чувствата. "Мисля, че като жени познаваме добре тези неща. Няма нужда да бъдем травмирани отново", каза 29-годишната лондончанка пред АФП. Самата Моли Манинг Уокър е била обект на сексуално посегателство, когато е била на 16. Тази година председател на журито в секцията "Особен поглед" е американският актьор Джон Райли, в програмата бяха представени 20 пълнометражни продукции.

Японският филм "Чудовище" на Хирокадзу Корееда (носител на "Златна палма" през 2018), който е в официалната конкурсна програма на фестивала, бе отличен с алтернативната награда за най-добър ЛГБТ филм Queer Palm. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата