Медия без
политическа реклама

Джони Деп: касов хит във Франция, но без дистрибутор за САЩ

"Жана дю Бари" е сред най-успешните в боксофиса филми, откривали Кан

02 Юни 2023
Джони Деп и Майвен на премиерата в Кан. Вдясно от тях е френският актьор Пиер Ришар.
ЕПА/БГНЕС
Джони Деп и Майвен на премиерата в Кан. Вдясно от тях е френският актьор Пиер Ришар.

"Жана дю Бари", голямото завръщане на Джони Деп на киноекрана, се оказа неочакван касов хит. Филмът на Майуен, който откри 76-ия фестивал в Кан през май, събра над 400-хилядна публика през първата си седмица разпростанение във Франция, съобщава Hollywood Reporter. По традиция продукцията, която слага началото на големия кинофорум, веднага след премиерата си на Лазурния бряг се завърта по кината в страната. 

Последният филм, открил Кан, който предизвика по-голям зрителски интерес, беше във вече далечната 2013 г. - "Великият Гетсби" с Леонардо ди Каприо (760 000 зрители във френските кина). Но той все пак бе голяма холивудска продукция със съответната рекламна кампания. 

А "Жана дю Бари" дори още си няма американски дистрибутор. Изглежда Холивуд, който "канселира" Деп след шумните дела с бившата му съпруга Амбър Хърд (макар че съдът го провъзгласи за невинен), все още не е готов да приеме актьора в обятията си. Особено предвид смесените отзиви, които филмът получава от критиката. Припомняме, че след обвиненията на Хърд в домашно насилие, Деп бе уволнен от поредицата "Фантастични животни" на Warner Bros.

Във филма на френската режисьорка Майуен Джони Деп играе крал Луи XV, а самата Майуен е в главната роля - на негова фаворитка, издигнала се от низшите социални слоеве.

Джони Деп беше топло посрещнат на откриването на фестивала в Кан снощи въпреки критиките на феминистки организации срещу реабилитацията на "една спорна личност", предаде АФП.

Филмите, избирани да открият фестивала в Кан, се прожектират извън конкурсната програма. Те най-често са независими продукции. Сред тях са били "Полунощ в Париж" (2011) и Cafe Society (2016) на Уди Алън, "Грейс от Монако" (2014) с Никол Кидман, "Царството на пълнолунието" (2012) на Уес Андерсън, "Мъртвите не умират" (2019) на Джим Джармуш. Често са и от страната домакин - миналата година това бе зомби-комедията на Мишел Азанависиюс Final Cut, а през 2021 г. - "Анет" на Лео Каракс.

Засега "Жана дю Бари" не е влязъл в плановете на български дистрибутор. Джони Деп очакваме за пръв път на българска земя на 12 юни, когато той трябва да концертира в зала "Арена София" с групата си Hollywood Vampires. След последните новини за счупения му глезен, който отмени поредица концерти тази седмица в САЩ, има известни съмнения дали това ще се случи по план.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Жана дю Бари, Джони Деп, Кан

Още по темата