Quantcast

Медия без
политическа реклама

Джералдин Чаплин – гост на Българския културен институт в Лондон

Легендарната актриса ще представи филма „Босият император“ на кинофестивала, организиран от БКИ

19 Ноем. 2022
Джералдин Чаплин (с черния костюм) сред персонажите от филма.

Джералдин Чаплин ще бъде специален гост на четвъртото издание на кинофестивала, организиран от Българския културен институт в Лондон. Легендарната актриса ще представи филма на Джесика Удуърт и Петер Бросенс „Босият император“ – копродукция с България, в която и дъщерята на великия Чарли Чаплин участва.

„Босият император“ на двамата режисьори, сценаристи и продуценти е продължение на тяхната емблематична комедия „Белгийският крал“ със световна премиера във Венеция, номинация за европейска комедия от Европейската филмова академия и участие в повече от 150 фестивали от цял свят.

„Белгийският крал“ проследява премеждията на последния владетел на Белгия, който е на дипломатическа мисия в Истанбул по повод на преговорите за присъединяване на Турция към Европейския съюз. Но след соларна буря, която  спира самолетните полети и мобилните комуникации, в съчетание с желанието на Валония да се отдели от Белгия, кралят е принуден да се опита да стигне до кралството си по суша, прекосявайки Балканите.

„Босият император“ отвежда владетеля, заедно с антуража му, на изолиран остров в Адриатика след инцидент в Сараево. Островът е превърнат в санаториум, ръководен от авторитарен доктор, който очаква провъзгласяването на Нова Европа
от националистически сили. Именно те откриват сред обитателите на санаториума новия император...

И двата филма са копродукция между Белгия, Нидерландия и България, като „Босият император“ е копродукция и с Хърватия, заснета изцяло на любимия остров на Йосип Броз Тито – Бриюни. В ролята на белгийския крал е Петер ван ден Бегин, а в „Босият император“ запомнящо се присъствие имат легендите Джералдин Чаплин и Удо Киер. Български копродуценти на филмите са Мира Сталева и Стефан Китанов ("Арт Фест") с подкрепата на Националния филмов център. Те ще придружават Джералдин Чаплин и Джесика Удуърт на специалните прожекции на двата филма утре в рамките на четвъртата кинопанорама "Лондон-София", организирана от Българския културен институт в Лондон в партньорство с международния филмов фестивал София филм фест.

Кинопанорамата "Лондон-София" продължава от 13 до 27 ноември в Ondaatje Theatre, част от историческата сграда на Royal Geographical Society – архитектурно  продължение на емблематичната Royal Albert Hall.

Още по темата