Медия без
политическа реклама

"Дюн" срещу стрийминга: Киното не е продукт, а храм

Да го гледаш по телевизията е като да караш моторница във ваната, заяви режисьорът Дени Вилньов

23 Авг. 2021
Дени Вилньов на снимачната площадка на "Дюн".
снимка: Warner
Дени Вилньов на снимачната площадка на "Дюн".

Режисьорът Дени Вилньов, който подготвя премиерата на своя дългоочакван фантастичен епос "Дюн" на 3 септември на кинофестивала във Венеция, разпали нов спор за бъдещето на киното. Неговият филм, като част от каталога на Warner Bros, ще излезе в киносалоните в края на октомври паралелно с премиера в HBO Max, след като бе отложен с близо година заради коронавируса. Подобно хибридно разпространение възприеха повечето големи компании от началото на пандемията - "Дисни" също пуска филмите на Pixar и Marvel в Disney+.

Вилньов обаче е разочарован, че филмът му няма да получи подобаваща премиера на голям екран. В интервю за сп. Total Film той нарече пандемията "враг на киното" (има си хас!) и говори за "чудовищния натиск", който тя е оказала върху индустрията. Канадският режисьор ("Блейд рънър 2049") е сред най-гласовитите опоненти на решението на Warner да пусне всичките си филми през 2021 г. на стрийминг в един ден с дебюта им в кината. В отворено писмо до Variety той написа, че AT&T (компанията собственик на студиото) "Похити едно от най-уважаваните и важни филмови студиа в историята. Те не изпитват абсолютно никаква любов към киното, нито към публиката". 

"Честно казано, да гледаш "Дюн" по телевизията, е като да караш моторна лодка във ваната", заяви той. "За мен това е нелепо. Говорим за филм, който е създаден като почит към класическото кино преживяване."

Интервюто му предизвика разнообразни реакции в Туитър. Създателят на Mr Robot Сам Есмаил например му опонира: "Обичам Денис и мисля, че е един от най-добрите режисьори, но не съм съгласен. Гледах "2001" (става дума за "2001: Една одисея в космоса" на Кубрик - б.р.) на видеокасета и той промени живота ми. Повечето хора нямат лукса да гледат филмите в кино, особено класиките. Това не значи, че не трябва да ги гледат, и не намалява тяхното въздействие."

Други, като режисьора на Rise of the Guardians Питър Рамзи, подкрепиха Вилньов. Той сравни киното с църква: "Въпреки че много хора гледат филми по телевизията, да ги гледаш на кино е изживяване, близко до религиозното."

В същото време Вилньов оптимистично заяви, че пише сценария за втората част на "Дюн". 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата