Медия без
политическа реклама

„Дийп Пърпъл" и краят на света

Групата с 50-годишна история продължава работата по своя пореден последен албум

02 Май 2020

„Дийп Пърпъл” пуснаха второ видео от предстоящия им пореден последен албум. В него извънземен космонавт или здравен работник в защитно облекло се разхожда из космоса по залез. Може и да е по българското Черноморие през 2020 г., защото не се виждат никакви туристи.

Изглежда залезът символизира края, но не на “Дийп Пърпъл”, а на човешката цивилизация, такъв какъвто го вижда и Грета Тунберг. С редуващи се кадри на димящи заводски комини, топящи се ледове, купища боклуци, природни красоти и китайски смог, “Пърпъл” продължават да обогатяват екологичната дистопия, която ни показаха в предишния си клип, но на един следващ етап. Всъщност те може би се тревожат за околната среда още от времето на Smoke On The Water - ако се вслушате в текста. Музиката няма да я коментираме, докато не излезе целият албум. 

„Man Alive“ следва „Throw My Bones“, издадена през март, и двете от 21-ия им студиен албум Whoosh!, който ще се появи само три години след предишния inFinite - забележително кратък интервал за група с над 50-годишна история, и то по време на пандемия. 

Whoosh! е записан през март 2019 г. в Нашвил, като групата отново работиха с Боб Езрин, който продуцира последните им три албума. Иън Гилън е повече от доволен от влиянието на продуцента върху музиката на “Пърпъл”.

Пред изданието Classic Rock вокалистът обясни метафоричното значение на заглавието Whoosh! (“Фииу!”): „Това е звукоподражателна дума, която описва преходната роля на човечеството в историята на планетата, погледната през обърнат телескоп. А увеличената гледка от другия край илюстрира кариерата на “Дийп Пърпъл"

Първоначално албумът трябваше да излезе на 12 юни, но тъй като още не е сигурно, че през юни музикалните магазини ще бъдат отворени, пускането му е отложено за малко по-късно - 7 август. От гледна точка на историята на планетата, или дори на групата, това е само миг. А наесен “Дийп Пърпъл” планират да започнат поредното си (трето) финално турне. 

Ключови думи:

Дийп Пърпъл, Man Alive