Медия без
политическа реклама

"Дийп пърпъл" като за последно

За втори път уж прощалното турне на "тъмнолилавите" минава през България

Иън Гилън и Иън Пейс (на заден план) - две от легендите.
Сега
Иън Гилън и Иън Пейс (на заден план) - две от легендите.

Не е лесно да се сбогуваш с група като "Дийп пърпъл", изрязала образа си в историята на рока (намек за това петорката прави още през 1970 г. с албума In Rock, на чиято корица лицата на музикантите са издялани в Маунт Ръшмор, легендарната планина - паметник на първите американски президенти). Идеята се оказва пророческа - след близо половин век и многобройни кадрови сътресения, по-добри и по-лоши албуми и песни "тъмнолилавите" са още на сцената. 

Прощалният The Long Goodbye Tour, на който те поеха преди две години и половина, наистина се оказа дълъг - вече за втори път влакът "Пърпъл" минава през България в рамките на турнето. Първият бе през май 2017-а, вторият - миналата вечер пред препълнената зала "Арена Армеец". Статутът на рок динозаврите у нас не е просто легендарен, той граничи с религиозен култ. "Дийп пърпъл" се радват на нескончаема любов - независимо дали пеят в София, Пловдив или Каварна, заедно или поотделно, в зала или на стадион, трибуните винаги са претъпкани, а феновете - възторжени.

Така беше и в съботната вечер, когато към 15 000 души от три поколения посрещнаха Иън Гилън, Иън Пейс, Роджър Гловър, Стив Морз и Дон Еъри. От оригиналния -  той не е баш оригинален, ами е втори, но именно в него групата постига най-голям успех и слава - състав са останали първите трима. Легендата на клавишите Джон Лорд почина през 2012-а, а Ричи Блекмор отдавна тръгна по свой път. Но този екип е вече добре сработен и никой не се мръщи, когато "новите" солират партиите на Лорд и Блекмор от 70-те.

"Правим дълго турне, ето че отново сме тук. Чудесно е да се завърнеш сред нормални хора", бяха първите думи на Гилън. През 2020 г. групата е планирала пореден албум, но в този концерт нямаше нови песни. Всъщност прозвучаха две композиции от настоящия век - Uncommon Man и Time for Bedlam. Всичко друго бе чисто злато от архивите: от откриващата Highway Star до бисовете Hush и Black Night. За пореден път музикантите не можаха да "вземат думата" на Smoke on the Water, изпята в хор от публиката. 

С обща възраст над 350 години (всички без Морз са прехвърлили 70) "Пърпъл" явно ще излизат на сцената, докато могат да стоят на краката си и да държат китари. ЕГН-то е започнало да оставя своя отпечатък върху вокалната бленда на Гилън, но иначе петорката не показа никаква умора и премина през 95-минутния (твърде кратък според повечето фенове) сет без почивка. Дон Еъри пък направи реверанс към българската публика, включвайки фолклорната "Ерген деда" и "Шаро и първият сняг" в своето соло. Вечерта бе студена и снежна, но настроението - горещо. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата