Медия без
политическа реклама

Директорът на театър „Оберхаузен“ поставя пиеса в Народния

Катрин Медлер вече е избрала актьори за „Мрак на края на града“ на Дарио Беванда от Босна и Херцеговина

20 Март 2024
Катрин Медлер проведе кастинг в Народния театър, за да избере участниците в проекта.
Стефан Здравески
Катрин Медлер проведе кастинг в Народния театър, за да избере участниците в проекта.

Приключи кастингът с трупата на Народния театър за избор на актьори за международна продукция с работно заглавие „Мрак на края на града“ по пиесата на Дарио Беванда от Босна и Херцеговина. Предстои в най-скоро време да бъдат обявени броят и имената на участниците в бъдещия спектакъл, съобщиха от мениджмънта на първата ни трупа. Режисьор на спектакъла ще бъде Катрин Медлер – артистичен директор на театър „Оберхаузен“ в Германия. Заедно с нея по проекта в Народен театър „Иван Вазов“ ще работят и сънародничките й Лаура Мангелс – драматург, и Франциска Изeнзее – сценограф. Репетициите ще започнат през юли, а премиерата ще се състои през декември 2024 г. на Камерна сцена.

Спектакълът се реализира в партньорство с Гьоте-институт България като естествено продължение на сътрудничеството на двете институции, започнало през миналата година с третото издание на Фестивала за нова драматургия New Stages Southeast в Германия. 

Пиесата „Мрак на края на града“ е написана от драматурга Дарио Беванда в рамките на регионалната инициатива на Гьоте-институт за подпомагане създаването на нова драматургия от Югоизточна Европа и е един от петте текста, отличени с награда в заключителния етап на фестивала New Stages Southeast 2023.

Катрин Медлер (родена през 1976 г. в Оснабрюк, Германия) е артистичен директор на театър „Оберхаузен“ от 2022 г. Преди това е главен драматург и режисьор в театър „Мюнстер“ и е директор на Държавния швабски театър в Меминген, който по време на нейното ръководство е удостоен с Федерална награда за театър.

Медлер е завършила драматургия, театрознание и сравнително литературознание в университета „Лудвиг Максимилиан“ в Мюнхен и Баварската театрална академия „Аугуст Евердинг“, както и в Синсинати, Охайо. В образователния ѝ път следват едногодишен изследователски престой в Калифорнийския университет и докторска степен, както и различни преподавателски позиции. Като режисьор поставя в Държавния театър на Майнц, Градския театър на Инголщат и театъра на Трир. Сред най-важните ѝ постановки са „Мъгла през август“ от Джон фон Дюфел, „Маргарете Малташ“ от Кристоф Нусбаумедер (номинирана за германската театрална награда „Фауст“), „Ада и нейните дъщери“ от Ноа Хайдъл, адаптацията на романа „Пътникът“ от Улрих Александър Бошвиц, както и „Разследването“ от Петер Вайс, което поставя на територията на комплекса, където някога са се провеждали събранията на нацистката партия.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата