Quantcast

Медия без
политическа реклама

"Депеш Мод" тръгват на турне с нов албум - Memento Mori

Български фенове вече планират десант в най-близките концертни точки Букурещ и Загреб

05 Окт. 2022

"Депеш Мод" се завръщат - само двама, но с нов албум и турне, първите от пет години насам. Те ще носят името Memento Mori (лат. - "помни, че си смъртен"), несъмнена препратка към кончината на съоснователя и кийбордист на групата Анди Флечър. На специална пресконференция на музикантите в Берлин бе обявено предстоящото турне на групата през пролетта и лятото на 2023 г. В сайта им бяха публикувани и датите. В списъка с градове София липсва, но българските фенове веднага се ориентираха към организация на концертен туризъм. Най-близките точки до нас са Загреб (23 юли) и Букурещ (26 юли). Концерти ще има и в Будапеща, Прага, Братислава, Милано, Болоня.

Все още няма дата за албума, но е известно, че той ще излезе от Columbia Records през пролетта. Memento Mori е 15-ият студиен албум на групата и излиза пет години след Spirit (2017), последван от турнето Global Spirit. "Започнахме работа в началото на пандемията, и темите са директно вдъхновени от тогавашните събития", казва Мартин Гор. "След като Флеч почина, решихме да продължим, защото сме сигурни, че той би искал това. И това придаде допълнително значение на проекта."

"Флеч би се влюбил в този албум. Нямаме търпение да го споделим с вас с скоро и да го представим на живо следващата година", добави и Дейв Гахан. "Имаме отново възможност да правим музика и да свирим за вас и се надяваме да внесем чувство на радост и сплотеност по наш собствен малък начин в свят, който изглежда постоянно в някакъв смут." 

"Анди няма да бъде заменян. Той не може да бъде заменен", казаха двамата. Флечър почина през май на 60-годишна възраст. Към онзи момент не бе ясно дали легендарната синтпоп и ню уейв група, която започва като квартет през 1980 г. (съвсем в началото част от нея е и Винс Кларк, а по-късно - и Алън Уайлдър), ще продължи да съществува.

Андрю Флечър, кийбордист и основател на британската група Depeche Mode, почина днес на 60-годишна възраст.

 

Турнето на Гор и Гахан - двамата оцелели членове на "Депеш Мод", ще започне в Северна Америка в края на март, за да приключи в нюйоркската "Медисън скуеър гардън" на 14 април. През лятото групата ще се отправи на стадионна обиколка из Европа, включваща над 30 концерта.

"Депеш Мод" записват поредица от хитови парчета през 80-те и началото на 90-те години на ХХ век, като първоначално са синоним на танцувален синтпоп, но след това постепенно възприемат по-мрачно и експериментално звучене. Досега групата е продала повече от 100 милиона албума, спечелвайки световната аудитория с парчета като Personal Jesus, Everything Counts, Never Let Me Down Again и Enjoy the Silence. През 2020 г. групата е включена в "Залата на славата на рокендрола".

"Депеш" гостуваха у нас през 2006 и 2013 г., и двата пъти на препълнения с публика стадион "Локомотив". Групата е известна със своите всеотдайни и дори вманиачени фенове, които не се задоволяват с едно гледане на живо - те често пътуват "с" групата по турнета, посещавайки редица концерти в различни градове.

Ключови думи:

Депеш Мод, турне, албум, Memento Mori

Още по темата