Медия без
политическа реклама

Ози Озбърн слага край на концертите

Роклегендата отмени планираното от четири години турне, защото е "твърде слаб"

01 Февр. 2023
Ози със съпругата си Шарън Озбърн.
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Ози със съпругата си Шарън Озбърн.

Рокзвездата Ози Озбърн отмени планираното си турне и натъжи феновете си с новината, че това е окончателно - той повече няма да изнася концерти на живо. Вокалистът на "Блек Сабат" каза в изявление в социалните мрежи, че е "твърде слаб", за да се изявява на сцената.

"Никога не съм мислил, че концертните ми дни ще свършат така", каза Ози, цитиран от Би Би Си. 

През май Озбърн трябваше да поеме на европейското си турне, първоначално насрочено за 2019 г. и след това пренасрочвано три пъти (също и поради пандемията). Гост-звезди в него трябваше да бъдат музикантите от "Джудас Прийст". Но сега то е официално отменено заедно с всички други дати в бъдеще. Последният самостоятелен концерт на роклегендата беше през декември 2018 г., когато той свири на Ozzfest в Ингълууд като част от прощалното турне No More Tours II. Все пак през 2022 г. Ози се появи на закриването на Игрите на Общността на нациите в родния си град Бирмингам, където изпълни песните Iron Man и Paranoid, подкрепян от гръбна протеза. 

През 2020 г. 74-годишният рокаджия призна, че е болен от Паркинсон, макар че живее с диагнозата от 2003 г. Преди четири години звездата падна лошо, което влоши последиците от опасния инцидент с косачка, в който той пострада преди двайсет години. От 2019-а насам той претърпя три операции на гръбначния стълб, като имаше реална заплаха да остане парализиран завинаги.

"Гласът ми е добре", признава 74-годишният изпълнител. "След три операции, лечение със стволови клетки, безкрайни физиотерапии и скорошната революционна терапия Cybernics, физически се чувствам твърде слаб", допълва той и уточнява, че едва ли ще е способен да издържи дългите пътувания, които съпровождат едно концертно турне. Технологията Cybernics включва механичен "екзоскелет" на стойност 20 000 долара, който помага на пациентите да си възвърнат подвижността. 

Парите от всички продадени билети за турнето, което трябваше да започне през май т.г. от Финландия, ще бъдат върнати. 

Ози допълва в изявлението си, че с екипа си обмислят дали и къде той би могъл в бъдеще да концертира, без да се налага да пътува до други градове и държави. 

Единственият концерт на Ози Озбърн и "Блек Сабат" в България бе на през лятото на 2005 г. на столичния стадион "Локомотив". По това време той вече страдаше от тремор, свързан с диагнозата си, и не изглеждаше никак добре.

В интервю за тв шоуто „Добро утро, Америка“ 71-годишният Ози Озбърн и съпругата му Шарън споделиха премълчавани досега подробности за здравословното състояние на рок легендата.    „Нарича се Паркин II, и е форма на Паркинсон", обясни Шарън Озбърн.

 

Още по темата