Медия без
политическа реклама

Поети с китара тръгват на турне като съвременни трубадури

Международният проект Present-Day Troubadours събира автори изпълнители от България, Чехия и Нидерландия

26 Май 2024
Виктор Макаров освен поет с китара е богослов и преводач на мюзикъла "Фантомът на операта".
Личен архив
Виктор Макаров освен поет с китара е богослов и преводач на мюзикъла "Фантомът на операта".

Поети с китара предприемат турне, каквото отдавна не се е случвало в родината ни. Неколцина бардове поемат на път, превръщайки поезията в песен и за пореден път доказвайки пред публиката, че българският език е много богат материал за изтъкаване на мелодични и докосващи сърцето произведения. Заглавието на турнето – Present-Day Troubadours, обаче е на английски по простата причина, че в него участват и двама гости от чужбина, съобщава Виктор Макаров – поет, музикант, богослов, преводач, организатор на събитието и участник в него.

Present-Day Troubadours („Съвременните трубадури“) е международен проект, събрал автори изпълнители от България, Чехия и Нидерландия, които ще се отправят заедно на път, тръгвайки от софийския Swingin’ Hall на 31 май в 19.30 ч., преминавайки през Регионалната библиотека в Бургас на 1 юни в 18.30 ч. и стигайки до Центъра за култура „Блок 14“ в Русе на 2 юни, пак от 18.30 ч.

Пътуващите творци са Пламен Сивов (от квартета „Точка БГ“), Радо Михов (авторът на хита „Дърта пияница“), Пламен Димитров (от „България търси талант“ 2022 г.), Виктор Макаров (преводачът на мюзикълите „Фантомът на операта“, „Чикаго“ и др.) и специалните гости от чужбина – Лус ван Схайк от Нидерландия и чехът Хонза Бартошек.

Формалният повод за турнето са именно чуждестранните гости, разказва Макаров. През 2022 г. Лус спечелва второто място в конкурса на Sofia Singer Songwriter Fes. Наградата, която получава, е звукозаписно време в софийското „Ретро студио“ и така се появява българската версия на песента ѝ Being Here („Да бъдеш тук“) в превод на Пламен Сивов. Премиерата на българо-нидерландско-чешката песен е ден преди началото на турнето и, разбира се, публиката ще я чуе на живо и по време на самото турне.

В Бургас към трубадурите ще се присъедини Теодора Станчева с групата си „Прегърнат облак“ (A Cloud Embraced) с авторски песни на няколко различни езика. Теди е и основен вокал в „Да бъдеш тук“. Другата бургазлийка на сцената на Регионалната библиотека ще бъде Марияна Добрева: рок-дама, която се изявява и като поетеса с китара – комбинация, обичайна както на западната сцена (Глен Хансард, Боб Дилън и др.), така и в рускоезичния свят (Владимир Висоцки, Юрий Шевчук, Андрей Макаревич и т.н.). В Русе гастролиращите бардове ще подкрепят двама актьори от местния куклен театър – Митко Пишев и Све Станчева, изпълняващи авторските си песни като дует „Послепис“.

Повече подробности за турнето можете да намерите в събитията във Фейсбук, като през следващите няколко дни там ще се публикува и по някое видео с музиката на съвременните трубадури.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?