facebook
twitter

Култура

Българското кино се добра до Кан точно в нулевата му година

1 262
 Снимка: ЕПА/БГНЕС
Камен Калев

Едновременно успех и малшанс за българското кино: точно годината, в която 73-ото издание на фестивала в Кан бе отменено заради коронавируса (вторият такъв случай в историята му, след студентските бунтове от 1968-а), се оказа и първата от много време насам, в която имаме филм в официалната селекция. Тя бе обявена от президента на форума Пиер Лескюр и артистичния директор Тиери Фремо, въпреки че фестивал със звездни гости, червен килим, жури и премиери на Лазурния бряг няма да има. Част от филмите ще бъдат показани в рамките на други фестивали (като Сан Себастиян, Локарно и Торонто) по-късно през годината, които се надяват да се състоят безпроблемно. 

С честта е удостоен "Февруари" - четвъртият пълнометражен филм на Камен Калев. Възпитаник на френската филмова академия Ла Фемис, той е гост в Кан още от дебюта си (заснет без държавно финансиране у нас) "Източни пиеси" (2009 г). И той, и вторият му филм "Островът" обаче стигат само до паралелната и не толкова престижна програма "Петнайсетдневка на режисьорите".

В селекцията за 2020 Камен е в компанията на имена като Уес Андерсън с "Френският диспечер"Франсоа Озон - "Лято 85", Стив Маккуин, Томас Винтерберг, Фернандо Труеба, Виго Мортенсен и др. Общо 56 качествени заглавия, които селекционерите са избрали сред хиляди изгледани филми от цял свят. Сред гала-прожекциите извън конкурса в Кан 2020 трябваше да бъде и "За душата"- новият анимационен шедьовър на "Пиксар".

Последното участие на България в основния конкурс за "Златна палма" е през 1974 г., когато Голямата награда е връчена на Копола за "Разговорът". Тогава в състезанието е и "Последната дума" на Бинка Желязкова. Оттогава насам в тази програма ние не сме участвали. Най-големият ни - и последен - успех постига анимационният "Женитба" на Слав Бакалов и Румен Петков, който през 1985 г. печели "палма" за късометражно кино.

През 2014 г. отново Камен Калев засне фрагмент от филма омнибус "Мостовете на Сараево", дело на 13 автори - сред тях именити режисьори като Жан-Люк Годар и Сергей Лозница. Филмът, посветен на 100-годишнината от Първата световна война, беше в селекцията на Кан, но извън състезанието. 

В "Особен поглед" - втората по важност програма, която поставя акцент върху своеобразни произведения, оригинални в своите изразни средства и обновяващи киноезика, сме участвали с "Голямото нощно къпане" (1981 г., реж. Бинка Желязкова), "Закъде пътувате" (1986 г., Рангел Вълчанов), "Време разделно" (1988, под заглавие "Време на насилие"). В ново време в "Особен поглед" се е състезавал само един български филм - "Посоки" на Стефан Командарев (2017 г.) 

---

"Февруари" е най-личният филм на Камен Калев. Той е автор на сценария, режисьор, стои зад камерата и сам прави монтажа на филма, в който разказва по необичайно поетичен начин за събития от живота на своя дядо. Иван Чертов е оператор, Петър Дундаков е композитор, а Ива Минева художник по костюмите и сценограф. Участват: Иван Налбантов (“Източни пиеси”), Христо Димитров -Хиндо, Ненчо Костов и непрофесионалните актьори Лъчезар Димитров и Кольо Добрев. Продуцент е Владимир Явашев.

Тазгодишното, 73-о издание на фестивала в Кан трябваше да се проведе по план между 12 и 23 май, два пъти се отложи заради коронавируса и в крайна сметка бе отменено, след като Фремо отхвърли възможността за провеждане онлайн. Съответно няма да се присъжда и "Златна палма".

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

„Клетниците“ 150 години по-късно
Кан 2020 се провали окончателно

11.05.2020

228
Този неясен портрет на желанието

Коментари

Slava
снимка на Slava

Поздравления за Камен Калев👍

Johnny B. Goode
снимка на Johnny B. Goode

На сиромах човек като му се разгони кравата, на селския бик ще му се счупи инструмента.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×