Медия без
политическа реклама

Българското кино има нов изпълнителен директор

Петър Тодоров оглави НФЦ за следващите 5 години

11 Февр. 2022
Петър Тодоров
снимка: Министерство на културата
Петър Тодоров

Тапата в българското кино може и да се отпуши, след като вчера бе избран нов постоянен директор на ИА „Национален филмов център“. Мандатът на Петър Тодоров ще е пет години. Той замести временно изпълняващия длъжността Камен Балкански, след като предишната директорка Жана Караиванова бе освободена от служебния министър на културата проф. Велислав Минеков през юни 2021 г. От директора се очаква да задейства отново работата на бранша, след като тя бе стопирана през цялата 2021 г. от неуредиците в новоприетия от последното правителство на ГЕРБ Закон за филмовата индустрия и устройствения правилник за прилагането му. 

Кандидатите за поста бяха трима - освен Тодоров се явиха проф. Александър Донев, вече изпълнявал длъжността директор на НФЦ в първото десетилетия на века, и продуцентката Ваня Райнова (в документите с фамилните си имена Александър Ангелов и Ваня Стоянова). Имало е и един недопуснат кандидат, който не е отговарял на изискванията за участие в конкурса. 

Кандидатите представиха своите концепции на 7 феруари пред 7-членна комисия, като изслушването им бе публикувано изцяло в YouTube. Александър Донев направи отвод на кандидатурата си с аргумента, че не вижда начин "да се направи нещо повече за българското кино при провеждане на настоящата културна политика". 

Петър Тодоров е завършил Политология във Философския факултет на СУ, а после и магистратура по европеистика. Има специализации и в областта на управлението на независими киносалони в Италия и Франция. Опитът му във филмовата индустрия е 23 години, като основно работата му е свързана с разпространителската мрежа. Работил е в първото мултиплексно кино в град София - вече несъществуващият "Мултиплекс" в подлеза на НДК, а после и в "Синеплекс" (днес част от мрежата на "Сине гранд"). Упражнявал е няколко години и продуцентска дейност, както и разпространение на независими игрални и документални филми. Външен експерт на програма Eurimages към Съвета на Европа и външен експерт на ЕК в Образователна и културна програма Creative Europe. 

Идвам със знанията, опита, енергията и желанието си да работя за това средствата, зависещи от Националния филмов център, да бъдат справедливо разпределени към всички от филмопроизводството през разпространението, фестивалите, промоцията и показа на филми, както и да има по-голям контрол за тяхното разходване.”, споделя Петър Тодоров. „Първите задачи, с които ще се заема, са връщане към нормално функциониране на Филмовия център, изготвянето на нов Устройствен правилник и на 5-годишна Национална програма за развитие на българската филмова индустрияЛичната ми амбиция е българската филмова индустрия да бъде изведена до нива на съпоставими по размер на нашия пазар европейски филмови индустрии“, цитират от Министерство на културата заявките на новия директор на българското кино. 

Още по темата