Медия без
политическа реклама

България ще участва на Венецианското биенале през 2022 г.

22 Окт. 2021
Емил Л. Георгиев

Министерският съвет прие Решение за организиране на национално участие на Република България в 59-ото издание на Венецианското биенале за изкуство, от 20 април до 27 ноември 2022 г.

Повече от 120 години биеналето, на което освен националните участие има и индивидуални в обща изложба по покана на куратора, е сред най-престижните културни институции в световен мащаб. Международната изложба за изкуство се провежда през година и протича по предварително обявена тема със социално значимо послание.

 

Българското национално  участие 

за първи път бе резултат от национален отворен конкурс, организиран от Министерството на културата и привлякъл широк интерес на артистичната общност в страната.  Но това не спаси избрания проект - „Как живеем“ на художниците Рада Букова и Лазар Лютаков с куратор Вера Млечевска, и мястото, където той бе експониран — Палацо Джустиниан Лолин, от много критики и противоречиви оценки.

От 1964 г. насам националните участия на България на биеналето са само три — и те са били инцидентни, без финансово участие на държавата, а през 2011 г. – особено скандално, доколкото повечето български художници научиха, че България участва от сайта на самото биенале.

Темата на 59-ото Биенале за изкуство е


„Млякото на мечтите“  

по книга на сюрреалистката  Леонора Карингтън (1917-2011). Британско-мексиканската художничка, която почина през 2011 г., бе част от най-висшите артистични кръгове в разцвета на сюрреализма през 30-те години на миналия век — и самата тя беше наричана последният сюрреалист. Винаги независима бунтарка, тя изостави британските си корени и възпитание, за да изживее първо вълнуващи, а след това бурни години в Европа по време на войната, преди да се установи окончателно в Мексико. Там остава до края на живота си и наред с  други занимания основава движението на правата на жените в латиноамериканската страна. През май беше съобщено, че домът й в Мексико Сити ще бъде превърнат в музей.

Не е изненада, че Биеналето ще бъде посветено на жена сюрреалист. На фона на нарастващото  внимание и цените, платени за исторически подценените жени художници, сюрреалистите заеха видно място в поправянето на тази грешка и бяха особено активни на артпазара през последната година. Много от тях поставиха лични и годишни рекорди,  докато оценките за техните шедьоври, появяващи се на търгове, постоянно нарастват.

Самата Карингтън е една от малкото, чийто личен рекорд все още датира от 2014 г., когато платното „Изкушението на Свети Антоний“ (1945 г.) беше продадено за 2,63 милиона долара, много сериозна цена по онова време, но тя вече беше преминала седемцифрения праг още през 2009 г. 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата