Медия без
политическа реклама

България окончателно се отказа от "Евровизия" 2023

20 Окт. 2022
Последните български участници - Intelligent Music Project, не се отличиха с нищо.
Снимка: БНР
Последните български участници - Intelligent Music Project, не се отличиха с нищо.

България е поредната страна, която се оттегля от участие в "Евровизия" 2023, съобщи Би Би Си. Обществената British Broadcasting Corpotation е организатор на предстоящото издание, което ще се проведе в Ливърпул. До момента за неучастието ни в международния конкурс витаеха само слухове. Запитванията към БНТ водеха до уклончиви отговори. Официална позиция от националната телевизия у нас по въпроса до момента няма. 

Неназовани представители на БНТ са съобщили пред български медии, че решението е взето от Управителния съвет, а причината е финансова. С мотива "пари няма" вече се отказаха няколко други балкански страни - "Сега" съобщи за оттеглянето на Северна Македония и Черна гора от конкурса миналата седмица, когато българското неучастие бе все още само хипотеза.

Очертава се половината балкански страни да не участват на "Евровизия" догодина. Черна гора няма да участва в конкурса за песен, който ще се проведе в Ливърпул през 2023-а, съобщи черногорската обществена телевизия РТЦГ.

Нито една от трите страни не стигна до финал тази година, припомня Би Би Си. В състезанието няма да участва и четвърта балканска страна - Босна и Херцеговина, става ясно от финалния списък с 37 държави-участнички, публикуван от Европейския съвет за радио и телевизия. 

По финансови причини в Ливърпул няма да пеят също представители на Словакия, Монако, Андора и Люксембург. Русия и Беларус са изключени от участие заради войната в Украйна.

През последните две години България участваше в конкурса под формата на публично-частно партньорство, при което финансовата част от участието ни се поемаше от спонсори, а организацията - от БНТ. Така нашите участници Виктория (2021) и Intelligent Music Project (2002) не струваха нищо на бюджета на националната телевизия. 

Очаква се бюджетът на шоуто в Ливърпул, което ще проведе от 9 до 13 май догодина, да е между 8 и 17 милиона паунда. Градът бе избран на мястото на Киев, след като Европейският съвет за радио и телевизия прецени, че в условията на война не може да се гарантира безопасността на участници и гости. Украйна трябваше да е домакин на "Евровизия" 2023, след като нейният представител "Оркестър Калуш" спечели състезанието в Торино тази пролет. Домакинството бе дадено на втория в класирането - Великобритания, като правото да организират финала догодина си оспорваха няколко града.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата