Медия без
политическа реклама

Брад Пит отново на съд за винарна

"Шато Миравал", притежавано по-рано от него и Анджелина Джоли, продължава да създава проблеми

11 Юли 2023
Брад Пит и Анджелина Джоли, преди пътищата им да се разделят.
ЕРА/БГНЕС
Брад Пит и Анджелина Джоли, преди пътищата им да се разделят.

Брад Пит е обвинен, че е присвоил активи от винарната към имението "Миравал" в южната част на Франция, което заедно притежаваха с бившата му съпруга Анджелина Джоли, предаде Си Ен Ен. Телевизионният канал се позовава на съдебни документи, до които е получил достъп. Искът срещу Пит е заведен от инвестиционна фирма "Нувел". Джоли е неин бивш собственик и чрез нея управляваше дела си във винарната. По-късно обаче актрисата я продаде на дъщерно дружество на дистрибутора на алкохол "Столи груп". 

"Пит пропиля активите на компанията, като е похарчил милиони за ненужни проекти, включително над един милион щатски долара за ремонт на басейна", се казва в депозирания иск. От него става ясно, че четири пъти е реконструирано стълбище и е похарчена значителна сума пари за възстановяване на звукозаписно студио. 

Представители на "Нувел" обвиняват Брад Пит, че заради гнева си срещу Джоли, отказала да му продаде своя дял от винарната, "се е държал като капризно дете, отказвайки да признае инвестиционното дружество за равноправен бизнес партньор". 

От "Нувел" искат обезщетение от поне 350 млн. щатски долара за претърпени щети. 

През февруари 2022 г. Брад Пит подаде жалба срещу Анджелина Джоли, тъй като смята продажбата на нейния дял в шато "Миравал" за "незаконна". Той твърди, че двамата са се договорили да не продават дяловете си без съгласието на другия. От своя страна актрисата подаде насрещен иск, твърдейки, че подобно споразумение не е имало.

През 2016 г. актрисата подаде молба за развод с Брад Пит, като го обвини в злоупотреба с алкохол и изрази притеснения относно безопасността на децата им. През 2019 г. съд официално обяви, че са необвързани, но споразумението за грижите на малолетните им деца все още не е финализирано. 

 

ВОЙНАТА ЗА РОЗЕТО

Миналия месец Vanity Fair публикува разследване на заплетената битка между Джоли и Пит, наречена "Войната за розето". След развода си бившите съпрузи са в дългогодишен спор за френското имение с винарна и старинен замък, което някога са купили за щастлив съвместен живот с децата си. То в крайна сметка се оказва най-големият производител на розе в света според различни експертни класации. Неотдавна Пит подаде поредната жалба в съда срещу компанията на руския бизнесмен Юрий Шефлер, на когото Джоли продаде своята част от лозето, и така отново върна историята в центъра на вниманието.

Когато Анджелина заяви, че Брад се е опитал да й запуши устата за насилието над децата им, той обвини бившата си съпруга, че иска да унищожи бизнеса му с розе "от злоба и за отмъщение".

"Не беше толкова отдавна, когато в света нямаше по-известна двойка от Брад Пит и Анджелина Джоли. От момента, в който се срещнаха на снимачната площадка на романтичния екшън "Мистър и мисис Смит" през 2005 г., привличането им беше магнетично, огнено, страстно, запалително, почти лудо. Разводът стана още по-шумен по отношение на страстта. В центъра на всичко това е Миравал. Замислено като дестинация за семейна почивка, имението се е превърнало в търговско предприятие от висок клас, произвеждащо мед, зехтин, линия за грижа за кожата и музика от Miraval Studios. Всичко започва с характерното вино Miraval Côtes de Provence rosé, като през 2021 г. приходите от продажби достигат 50 млн. долара", пише авторът Марк Сийл.

Всичко започва през пролетта на 2007 г. на Френската Ривиера. Пит и Джоли помолили портиера на хотел Cap-Eden-Roc да им намери имот, който да наемат. В крайна сметка прекарват "страхотна ваканция" в старинния замък заедно с четирите си деца - дъщеря им Шайло и осиновените Мадокс, Захара и Пакс. Почивката се оказала "толкова идилична, че те решили да намерят още по-голям и по-усамотен имот, но вече не под наем, а за да го купят".

Скоро двойката се сдобива с имението Chateau Miraval в Прованс за 27 млн. долара. В допълнение към старинния замък има и лятна вила, а Джоли и Пит стават собственици на земя, включително 60 хектара лозя. Именно там двойката доведе новородените си близнаци Вивиен и Нокс, които се родиха в педиатричната болница в Ница.

На това място се произвежда вино от векове. Имението, което е собственост на италианско благородническо семейство в продължение на пет поколения, е продадено през 1972 г. на френския джаз музикант Жак Люсие. Той превръща древната водна кула в звукозаписно студио, в което са работили известни музиканти като Стинг и Шаде, а "Пинк Флойд" записват там своя легендарен албум от 1979 г. The Wall. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата