Медия без
политическа реклама

"Аполония" стартира с над 70 културни събития

"Плаващите кейове" на Кристо, Марио Бионди, Кирил Маричков, ФСБ и Б.Т.Р. са част от програмата на фестивала на изкуствата

06 Авг. 2019
Кадър от филма на Андрей Паунов.

От 29 август до 7 септември

Созопол

 

Историята на „Плаващите кейове“ – прочутата инсталация на Христо Явашев-Кристо, е един от най-мащабните арт проекти, който ще открие филмовата програма на "Аполония 2019". Традиционните Празници на изкуствата в Созопол тази година отбелязват юбилейно 35-о издание, което ще се проведе от 29 август до 7 септември в Созопол. Културните събития са над 70 в различни области - кино, театър, изобразително изкуство, литература, музика. Тазгодишната кино програма започва с филма на Андрей Паунов „Да ходиш по вода“, който разказва за пътя към осъществяването на един от най-мащабните арт проекти - „Плаващите кейове“. На 30 август в читалище "Отец Паисий" зрителите ще проследят работата на артиста край италианското езеро Изео, където мечтата на безброй хора да ходят по вода става реалност. Акцент в програмата е първият по рода си майсторски клас на българската оперна певица Александрина Пендачанска. Събитието ще се проведе от 25 до 30 август във ваканционно селище Санта Марина. Майсторският клас е отворен за оперни изпълнители от страната и чужбина на възраст от 18 до 35 години. Всеки одобрен кандидат ще работи по един академичен час на ден, ще получи диплома и ще има възможност да се включи в официалния концерт на оперната прима на 30 август в Созопол. В рамките на фестивала ще бъде отбелязана 75-годишнината на рок легендата Кирил Маричков с концерт на създадената от него формация "Фондацията" на 6 септември в Амфитеатъра. По случай 35-ата си годишнина фондация "Аполония" организира за първи път съвместно с НДК концерт на известния италиански изпълнител Марио Бионди на 18 октомври в Зала 1 на НДК в София. Друг акцент е концертът на Васил Петров на 4 септември в Созопол. В музикалния афиш присъстват още Б.Т.Р, Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени", ФСБ, Биг бендът на БНР и др.  Ангел Станков и Йосиф Радионов, които поставиха началото на класическите концерти на "Аполония" през 1984 г., се завръщат на сцената на фестивала. Цигулковото дуо, което свири заедно от 45 години, ще почете юбилея на празниците със специално подбран репертоар, включен в цикъла "Струнните инструменти". Балет "Арабеск" ще се включи в самото начало на фестивала, а на 31 август театралния афиш ще попълни "Малък градски театър зад канала" със спектакъла "Аз обичам, ти обичаш, тя обича".

Празници на изкуствата "Аполония" се организират от едноименната фондация, създадена през 1991 г. Първото издание се провежда през 1984 г. Инициативата има за цел да съхрани културните традиции, както и да подкрепи нови таланти в областта на всички видове изкуства.

Ключови думи:

Аполония, Кристо