Quantcast
Акунин, Улицка и Глуховски изчезнаха от книжарниците в Русия | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Акунин, Улицка и Глуховски изчезнаха от книжарниците в Русия

Спусната е директива творбите на неудобните автори да не се излагат на видно място
1 074
 EastNews
Борис Акунин не осъжда театрите за свалянето на името му, защото е наясно, че са действали под натиск.

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков коментира изчезването на произведенията на някои автори от рафтовете на руските книжарници, за което от дни алармират потребители на популярните в страната социални мрежи. Според официалния представител на Кремъл по този въпрос няма обща тенденция. „Тук трябва да се разглежда всеки конкретен случай, защото всъщност книгите на споменатите писатели се продават… Кой е свален от рафтовете – отново трябва да запитате за всеки конкретен случай. Но позицията на президента наистина беше заявена абсолютно ясно и недвусмислено. Тук не трябва да има никакви съмнения. А що се отнася до книгите, това трябва още веднъж да се разгледа. Тук ние не фиксираме някаква обща тенденция, такава не може и да има“, витиевато реагира Песков на съобщението на канала „Кървавата дама“ в Telegram, че в Московския дом на книгата са забранили да се излагат на витрината книги на писателите, обявени за „чуждестранни агенти“ от руското Министерство на правосъдието. Списъци със забранените автори са били разпратени до служителите.

В списъка попадат Борис Акунин, Наталия Баранова, Дмитрий Биков, Виктор Вахщайн, Дмитрий Глуховски, Михаил Зигар, Владимир Кара-мурза, Андрей Макаревич, Александър Невзоров, Леонид Парфьонов, Сергей Пархоменко, Алексей Поляринов, Евгений Понасенков, Людмила Улицкая и Екатерина Шулман.

„Книгите на тези писатели бяха строго забранени за поставяне на хит-масите. Освен това в разпореждането отделно се посочва, че „изброените по-долу автори стоят само на полиците, без разпространение“. Препоръчва се на служителите да не влизат в полемика с клиентите, а също и да бъдат внимателни, тъй като „редовно минават проверки от чужди организации“, казва се в съобщението в Telegram-канала, зад който се смята, че стои журналистката Ксения Собчак. Авторите му описват случай, според който на купувач, интересуващ се от книгата на Зигар „Цялата армия на Кремъл“, било отговорено следното: „Ако харесвате такава литература, все още имаме Зигар с 20% отстъпка, но той не стои тук, тъй като дойде разпореждане по-бързо да се разпродадат такива и като цяло – по-добре да се махнат“. На въпроса „Какви такива, чужди агенти ли?“, служителят отговорил: „Ами да, изпратиха ни цял списък на тези, които трябва да бъдат напъхани в най-отдалечения ъгъл“. В същото време на видни места са поставени много издания с тематика, свързана с тъй наречената от официалната власт в Москва „специална военна операция“ в Украйна: „Донбас на живо“, „Новорусия: Завръщането“ и други подобни.

На 21 октомври руското министерство на културата коментира съобщенията, че името на писателя Борис Акунин е свалено от афишите на Руския академичен младежки театър (РАМТ) в Москва, където се играят 4 постановки по негови творби, и на Александриинския театър в Санкт Петербург, като нарече този акт „логичен“. „Онези културни дейци, които в това сложно време напуснаха страната и се отказаха от Русия, които публично се обявиха против богатата й култура, напълно логично един след друг напускат и нашите институции и техните плакати. В министерството на културата постъпват голям брой обръщения от граждани, които се възмущават от присъствието на подобни фигури в информационно-рекламните материали на държавни институции. Това искане идва преди всичко от обществеността и ние не можем и не трябва да го пренебрегваме“, пишат от прес-офиса на културното ведомство, оправдавайки действията си с „будната гражданска съвест“.

Самият Акунин, който от 2014 г. живее в чужбина, преди дни сигнализира за изчезването на неговото име от театралните плакати за спектакли по произведенията му. По думите му, това са поискали властите от художествения ръководител на РАМТ Алексей Бородин, който го е уведомил. Писателят подчертава, че не осъжда театрите за действията им, тъй като те са извършени под натиск и са направили тежкия избор в полза на делото спектаклите да продължат да се играят, макар и без името на автора. „Докато не ги забранят окончателно, нека вървят. Дори безплатно“, заявява Акунин, цитиран от „Коммерсантъ“.

Борис Акунин публично критикува руските власти и в частност президента Владимир Путин в продължение на повече от десетилетие. Той бе сред неформалните лидери на първия етап на протестите в Русия през 2011-2012 г., а през тази година осъди нахлуването на руските войски на територията на Украйна. Критики срещу политиката на Кремъл публично са изразявали и останалите писатели, споменати в „черния списък“.

Още

"Смокинята" свидетелства за разпада на бивша Югославия

05.02.2023

МАРИЯ ДОНЕВА

286
Eдин български супергерой от 18 век, далеч от патриотичния кич

03.02.2023

МАРИЯ ДОНЕВА

1720
Писателят изгнаник Борис Акунин завърши нов роман

26.01.2023

436