Quantcast

Медия без
политическа реклама

399 биса за "Контрабасът" на Валентин Ганев

Специално за случая на 16 март моноспектакълът ще се играе на Голяма сцена в Народния театър

07 Март 2023
НТ Иван Вазов
Актьорът Валентин Ганев и този път е подготвил изненади за зрителите.

Един от най-дълголетните спектакли на Народния театър „Иван Вазов“ –„Контрабасът“, ще запише в историята на първата ни сцена своето респектиращо представление номер 399 цели 23 сезона след премиерата на 10 януари 2001 г. Специално за случая моноспектакълът на Валентин Ганев – водещ актьор от трупата и любимец на публиката, на 16 март ще се играе на Голяма сцена. Подобно нещо за последно се случи през 2018 г., когато „Контрабасът“ отбеляза юбилей на кота 300.

По традиция Валентин Ганев ще сюрпризира зрителите на спектакъла – този път в изненадата, която той предпочита да не разкрива, за да не развали удоволствието им, са замесени виртуозните музиканти Слав Бистрев и Жорж Паликарски, както и актьорът Стефан Додуров, който изпълнява главната роля в режисирания от Ганев спектакъл „Теремин: музика, любов и шпионаж“.ном

През годините всяко юбилейно представление на „Контрабасът“ по едноименната пиеса на Патрик Зюскинд се превръща в паметно събитие: за номер 200 на финала звучаха 12 контрабаса, номер 250 завърши като рок концерт, а в номер 300 мистериозната любима на героя „оживя“ в плът и кръв в лицето на световноизвестната оперна прима Ина Кънчева.

Сега, за 399-ото представление, Валентин Ганев възнамерява да покани всички, които през годините са участвали в изграждането на спектакъла.

„Контрабасът”, създаден по прочутия текст на Патрик Зюскинд, с право е определян и от зрителите, и от критиците като един от най-добрите моноспектакли на родния Бродуей. Напълно заслужено той е носител на множество национални театрални награди, сред които „Икар” за режисурата на проф. Пламен Марков, участвал е в над 15 театрални фестивала. Самият Валентин Ганев го е играл на сцени в Лондон, Бостън, Ню Йорк, Москва, Белград, Скопие и е печелил „Икар“ и „Аскеер“ за мъжка роля. Още с премиерата ритиката оценява виртуозността на режисурата и изключителното майсторство на актьора.

„Контрабасът“ е впечатляващият литературен дебют на германеца Патрик Зюскинд. След него той написва още бестселъри: "Парфюмът: Историята на един убиец", "Гълъбът", "За любовта и смъртта", "Три истории и едно наблюдение"... "Парфюмът" е един от най-известните романи, писани на немски език, и една от най-четените книги в света. По нея е сниман филм от режисьора Том Тиквер с Бен Уишоу в главната роля.

За "Контрабасът", пиеса със сензационен успех в стотици европейски театри, Зюскинд казва: "Написах този текст през лятото на 1980 г. Става дума, наред с разни други неща, за съществуването на един човек в неговата малка стая. При писането се ръководех от собствения си опит, защото и аз прекарвам значителна част от живота си в стаички, които напускам с голямо усилие. Надявам се някой ден да открия толкова тясна стаичка, че да се уморя от самотата. Тогава ще напиша пиеса за двама в повечко стаи...".

Героят на Валентин Ганев е музикант, влюбен в млада оперна дива. Проблемът му е, че макар и да обича своя контрабас, той е отчаян от неговата незабележимост в оркестъра. Затворен сам в клаустрофобичното пространство на музикалната си стая, той ту се идентифицира със своя инструмент, ту се разграничава, като някъде в движението между двата полюса търси да намери себе си по парадоксален и трагикомичен начин.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?