Медия без
политическа реклама

1500 звезди молят британския кабинет да спаси живата музика

02 Юли 2020Обновена
Снимка EPA/BGNES
Сър Пол Маккартни е една от звездите, които се обърнаха към кабинета на Борис Джонсън с молба да спаси музикалната сцена в страната.

Сър Пол Маккартни, Ед Шийран, Род Стюарт и "Ролинг Стоунс" са сред повече от 1500 музиканти, които молят британското правителство да се включи и да спаси световноизвестната сцена за жива музика на Острова. Отвореното писмо са подписали и други съвременни звезди като "Колдплей", "Литъл Микс", Сам Смит, Лиъм Галахър и Дуа Липа. В него се казва, че забраната за масови събирания в отговор на коронавируса може да означава "краят на тази водеща в света индустрия"

Те цитират нови изследвания, показващи, че живата музика е добавила 4,5 милиарда британски лири (5 милиарда евро) към британската икономика и е осигурила 210 000 работни места в цялата страна през миналата година. „Живата музика във Великобритания е един от най-големите социални, културни и икономически успехи на Обединеното кралство“, казват музикантите в писмото до министъра на културата Оливър Даудън. Но „без край на социалното дистанциране в полезрението или финансова подкрепа на правителството, бъдещето на концерти и фестивали и стотици хиляди хора, които работят в тази индустрия, изглежда мрачно“.

Великобритания претърпя най-смъртоносните последици от епидемията от коронавирус в Европа с близо 44 000 смъртни случая и положителни тестове, нараснали до над 54 000. Правителството облекчи мерките за дистанциране, наложени в края на март, но докато кръчмите, ресторантите и музеите ще отворят този уикенд, местата за музика на живо остават затворени. Анулирани бяха и всички летни музикални фестивали, които са основен работодател във Великобритания и генерират много приходи. 

"Докато този бизнес заработи отново, което вероятно ще стане най-рано през 2021 г., подкрепата на правителството ще бъде от решаващо значение за предотвратяване на масова несъстоятелност и край на тази водеща в света индустрия", се казва в писмото. Фронтменът на „Оейзис“ Галахър допълни: "Невероятните концерти не се случват без невероятен екип зад сцената, но всички тези служители ще останат без работа, ако не успеем да се върнем там, правейки това, което обичаме."

В отговор министър Доудън каза, че разбира "дълбоката тревога" на хората, работещи в бранша, и желанието за определени дати за повторно отваряне. 

Още по темата