facebook
twitter

Култура

"11 откровения за светлината" озаряват Варна

Галерия "Ларго" отбелязва своя рожден ден със сборна изложба на автори от цялата страна
120
 Галерия
Димитър Рашков, "Бог дава сърцето си".

До 17 януари 2020 г.

Живопис и скулптура

 

Изложбата "11 години "Арт Галерия Ларго". Единадесет откровения за светлината" включва творбите на точно толкова от най-утвърдените съвременни български художници. В колекцията, която от утре може да се види във варненския салон, са включени живописни творби на Васил Стоев, Владимир Пенев, Долорес Дилова, Ели Станчева, Здравка Василева, Здравко Палазов, Николай Янакиев, Петьо Маринов, Стилияна Узунова, Татяна Харизанова, а карловецът Димитър Рашков участва и със скулптура. Светлината играе ключова роля в творческото изразяване на всеки художник. Интерпретацията на светлината дава възможност да бъдат осмислени и оценени различните подходи в работата, а понякога и визиите на един и същ обект. С концепцията си изложбата напомня на съвременния ценител, че именно светлината е "провокаторът", дал на света революционни естетически преломи като творчеството на Рембранд и Караваджо и течението на импресионистите. Всички те, именно благодарение на умелото улавяне на ефектите, с които светлината извайва формите и им придава дълбочина и изразителност, променят възприемането на пластическата култура, отнесена към изобразителното изкуство. Само чрез трептенето на светлината Моне остава в историята със своите шедьоври, защото успява да пресъздаде моментните състояния на материята.

Респектът пред философията на тези майстори вдъхновява сега и 11-те български художници да дадат своя принос към изследването на естетическите граници. Ако при Владимир Пенев светлината пробива като мощен лъч небето и облива цялата творба, то при младата Татяна Харизанова тя присъства разсеяна и загатната само за да подчертае тъмнината. При Здравка Василева светлината е изобразена в точен, разполовяващ картината контраст с мрака; за Николай Янакиев пък е този инструмент, който дава живот на цветовете, а в картините на Долорес Дилова любимата Каварна и околностите ѝ са нарисувани така, че самите те излъчват светлина, сякаш очите на художничката и сърцето ѝ са заредили обичаните места със сияние и мекота. За карловеца Димитър Рашков светлината е като сливане с природата, претворено с пастелна мекота в пейзажите му, а Стилияна Узунова провокира с творби, в които светлината идва от паралелни вселени.

Обединяващо всички представени произведения е присъствието на човека като носител на светлината. Във всяка една от творбите, дори да не е предметно изобразена, се усеща светлината на човешкия дух - търсещ, смирен, но и горд, че е надделял над тъмното в света.

Все още няма коментари

Още

Живописните приключения на един щастлив художник в Китай
Пейзажни емоции от Валентин Топалов
Ретроспектива на Ташко Попов "овеществява абсурда"

12.11.2019

МИЛЕНА ДИМОВА

142

Влез или се регистрирай за да коментираш

×