Медия без
политическа реклама

СПЕСТИ

Семейство с две деца спестява 1200 лв. от данъци

Работещите родители могат да подадат заявки за облекчението през декември

02 Дек. 2022
Илияна Кирилова

Солидни суми към декемврийските си заплати може да получат работещите родители според новите размери на данъчните облекчения за деца. 

От НАП напомнят, че за приходите, получени през 2022 г., възстановяват чрез работодателите по 600 лв. на родител на едно дете, 1200 лв.  за две деца и 1800 лв. за три и повече деца. За отглеждане на дете с увреждания облекчението се увеличава с още 1200 лв. за дете.

Тези средства се получават с декемврийската заплата, ако в течение на годината родителите не са ползвали авансово данъчната отстъпка. Тази възможност бе въведена в средата на годината, но бе слабо популяризирана, затова се очаква масово родителите да поискат облекчението през декември. За целта те трябва да подадат заявление от 1 до 31 декември пред своите работодатели. В този случай работодателят може да възстанови данъка в срок до края на януари 2023 г.

Остава в сила и другият вариант - облекчението да се поиска от НАП заедно с данъчната декларация за доходите от тази година, която трябва да се подаде до края на април 2023 г.

За да ползва данъчните облекчения, физическото лице (включително едноличен търговец) трябва през 2022 г. да е получавало доходи, облагаеми с годишни данъци, припомнят от НАП. Хората, които имат единствено доходи като например обезщетение за майчинство или такива, които се облагат с окончателен или патентен данък, не могат да се възползват от данъчните облекчения за деца. Ако единият родител попада в тази категория, то другият може да поиска данъчната отстъпка, ако отговаря на условията, допълват от НАП.  

Едно от най-важните изисквания за прилагане на облекченията е родителите да нямат просрочени задължения за данъци, осигуровки, глоби, за които има решение за принудително изпълнение. От НАП съветват гражданите да проверят онлайн с персонален идентификационен код данъчната си сметка за задължения, преди да подадат заявление за данъчно облекчение, за да избегнат неудобства.

Ключови думи:

облекчения, данъци, деца, НАП

Още по темата