facebook
twitter

Консулт

Как да намалим сметката за ток при карантина?

Отопление с 1 градус по-ниско и изключване на фурната 10 минути по-рано спестяват над 10% от електроенергията
394
 Pixabay

Изолацията по домовете заради коронавируса ще ни донесе и по-високи сметки за ток. Принудени да си стоим и да работим вкъщи, неминуемо използваме в по-голяма степен електрически уреди - осветителни тела, електронна техника, по-често приготвяне на храна, както и по-интензивно отопление в дните с ниски температури.

Прилагането на мерки за енергийна ефективност би могло да спести до 20% от разхода за енергия, без да наруши спокойствието и уюта на домакинството, напомнят от ЧЕЗ. И дават няколко съвета за икономии, като например да се използват енергийноефективни лампи, дрехите да се перат на 30 градуса, а електроуредите да се изключват от мрежата, когато не се използват.

Икономии при отоплението с ток могат да се постигнат с намаляване на температурата в помещенията с 1 градус. Това ще понижи потреблението на ток с до 10%. Подгряването на водата в бойлера до 55 градуса, вместо 60, също може да намали сметката с до 10%. А изключването на електрическите уреди от контакта, когато не се използват, може да свие разходите за електричество с до 5%.

Друга хитринка е при готвене да се използва остатъчната топлина на фурната, като тя се изключва 10 минути преди края на времето за печене. Това може да спести до 18% от сумата, която се заплаща за тока за нейната работа. Близо 20% икономия осигурява готвенето с капак и използването на тенджера под налягане. По-малко енергия е нужна и при готвене в керамични или стъклени съдове. Те задържат по-добре топлината. Дъното на съдовете пък е добре да е с размера на котлона, както и да е дебело и съвсем равно - неравност от 1 мм на дъното води до преразход на 15% ток.

От 6 до 10% в сметката за ток се пада на осветлението. Замяната на крушките с енергоспестяващи - например компактни луменисцентни или светодиодни (LED), може да осигури до 80% икономия на енергия от осветление.

Ключови думи:

сметки, ток, икономии
Все още няма коментари

Още

Сметката за ток може да се разсрочи

08.05.2020

160
Срокът за плащане на сметките за ток се удължава на 30 дни

30.04.2020

ЮЛИАНА БОНЧЕВА

469 1
Министерствата отказват да режат разходи в кризата

07.05.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

3113 1

Влез или се регистрирай за да коментираш

×