Quantcast

Медия без
политическа реклама

Защо е опасно да се пълни резервоарът за гориво догоре

Възникват рискове от пожар или повреда в датчиците на автомобила

13 Февр. 2023АЛЕКС МИЛЕВ
Илияна Кирилова

Някои шофьори предпочитат да заредят до горе резервоара на автомобила си. Има и такива, които дори след като дюзата за пълнене се откачи, добавят още малко, "за да не се минат". Това обаче крие рискове.

На първо място, опасно е да оставяте колата си без надзор, докато "пистолетът" на колонката за зареждане пълни догоре резервоара. При стари или дефектни дозатори пистолетът може да не се изключи навреме и горивото ще започне да прелива. Това гарантира, че вътрешността на колата ще мирише на бензин още дълго време.

Има обаче и друга опасност в този случай - при фатална комбинация от обстоятелства, може искра да попадне в локвата от гориво, която ще се образува. А това означава висок риск от възникване на пожар и дори експлозия.

Някои шофьори предпочитат да зареждат с гориво, като бавно го източват от пистолета до самите ръбове на гърловината за пълнене. В този случай страда сложната вентилационна система на резервоара, която има няколко клапана. Горивото започва да изтича през дренажа, което също може да причини пожар в колата.

Освен това редовното зареждане до пълен резервоар може да доведе до неправилна работа на датчика за нивото на горивото и горивната помпа. Ето защо е по-добре да не се "измъчва" нито колонката, нито самия автомобил и съответно да не се сипва до самия ръб на резервоара.

Ключови думи:

автомобили

АНКЕТА "СЕГА"

Кого бихте подкрепили за кмет на София?