facebook
twitter

Автомобили

Триковете на търговците на коли втора употреба

8 514
 БГНЕС
Автокъщите предлагат твърде голямо разнообразие и е препоръчително купувачът да вземе със себе си и близък човек с опит, който да му помогне за правилен избор.

Със затоплянето на времето и постепенното връщане към нормалния живот след извънредното положение мнозина започнаха да се замислят за покупка на автомобил. И понеже покупката на нова кола към момента е доста сериозна инвестиция, остава другият вариант, т.нар. "втора ръка". От vin-info.com дават няколко препоръки, с които човек може по-добре да се подготви за момента, в който ще се стигне до купуване на автомобил втора употреба. А това си е сложна задача предвид многобройните оферти в сайтовете с обяви за употребявани автомобили. Но рискът от грешно решение може все пак да бъде намален.

 

- Колко пъти тази кола е "обиколила Земята"

Най-важният параметър, който обикновено проверяваме, наред с годината на производство е пробегът на предлагания автомобил. Директно бягайте от оферти с нереален пробег. Ясно е, че една кола на 15 години няма как да бъде на 100 000 км, защото това прави средно месечен пробег под 600 км, а едва ли някой би си купил масов клас превозно средство, за да го кара толкова малко, докато плаща лизингови вноски, застраховки и данъци.

Въпросът по-скоро е как да разберем дали обявеният пробег е реален и ако не е – с колко се различава от истината. Има сайтове за проверка на историята на автомобилите. Ако колата е със западноевропейски произход, е твърде вероятно да има редовни вписвания на събитията от неговата история – от нормалните сервизни обслужвания до инциденти. Именно по вписания пробег при инспекциите можете да се ориентирате как е разпределен пробегът на колата във времето и дали отдавна не е надхвърлил това, което пише на километража в момента.


- Удари и механични повреди

Ако имате по-набито око, ще можете да различите разликите в нюансите на боята на различните детайли (особено с добри слънчеви очила) и ширината на фугите между тях. Това са свидетелства за ремонти по едрогабаритните части и те би трябвало да подскажат най-вече да проверите какво ги е наложило – дали само драскотина или сериозен удар, който е засегнал и купето или ходовата част (последното може да е изкривило дори геометрията и той да е леко усукан).

Ремонтите обаче стават все по-високотехнологични, така че много често е почти невъзможно да се разбере веднага, че даден детайл е пребоядисван или сменян. Затова можете да разчитате на съвестта на контролните органи, които са вписали инцидентите и застрахователните събития в историята на автомобила. Така с помощта на отчет за историята ще можете да видите не само дали конкретната кола е участвала в ПТП, доколко сериозно е било то (напр. дали са се отваряли въздушните възглавници), но и какви по-сериозни механични ремонти са извършвани (напр. смяна на двигател или трансмисия).


- Брой собственици и произход

Всеки се грижи различно за колата си, а и големият брой предишни собственици може да е индикация за проблеми, свързани със скъпи ремонти. Трудно можете да получите точна информация за това колко са били собствениците в България, освен в редките случаи, в които купувате автомобила от първия му собственик или е запазена историята му (но в случая пак опира до доверие към продавача).

За сметка на това обикновено можете да проверите колко са били предишните собственици, ако автомобилът е внесен от държава на Запад. Има възможност даже да се получи и информация за това дали превозното средство някога е присъствало в базите данни за издирвани от полицията возила в различни държави.

 

- Сравнете номерата

Това е най-тривиалното нещо, което можете да направите – вижте дали VIN-а, щампован на купето, съвпада с този в документите на продавача. Така ще си спестите много неприятности с неясен край при пререгистрацията му и ще се уверите, че няма явни манипулации на номера на едното или другото място.


- Емоциите не са най-добрият съветник

Колкото и да желаете някоя кола и да нямате търпение да я подкарате, не забравяйте, че трезвият ум ще ви спести много нерви и средства. Често продавачите на проблемни автомобили влагат извънредно големи усилия да ги накарат да изглеждат безупречно и атрактивно, за да прикрият други техни проблеми. Така че, ако колата е твърде излъскана, това може да се дължи не толкова на грижата на текущия ѝ собственик, а повече на желанието му да се отърве час по-скоро от нея.

Ключови думи:

автомобили
6

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Land Rover сложи хибридно задвижване в два свои модела

18.09.2020

75
Продажбите на коли в България намаляха с над 1/3 заради вируса

17.09.2020

816 2
Volkswagen ударно разшири гамата на бестселъра си

11.09.2020

2455

Коментари

Recycler

 Ясно е, че една кола на 15 години няма как да бъде на 100 000 км, защото това прави средно месечен пробег под 600 км, а едва ли някой би си купил масов клас превозно средство, за да го кара толкова малко, докато плаща лизингови вноски, застраховки и данъци.

 

И спрях да чета нататък... 😂

независим експерт

е аз пък се прецаках ... нищо не си изпуснал

Solace

Повърхностна статия.

Аз например навъртам около 6 000 километра годишно, и на какво основание трябва да се съмнявам в подобен пробег на предишен собственик?

Да не говорим, че сервизните книжки също могат да се манипулират.

В крайна сметка - каквато кола улучиш. На мен човекът в автокъщата ми вдъхна доверие, автомобилът се държеше добре на пътя, нямаше хлопане, важни лепенки си стояха на мястото. Отделно интериорът бе запазен, воланът и топката на скоростния лост нормално ожулени от употребата. Автомобил на 10 г., 100 000 км. 

В сервиза само смениха масла и филтри, и рекоха да си карам спокойно, колата била екстра. 

А мои познати гледаха, проверяваха и т.н., и колата не излиза от сервиз...

Стоф

Пробегът в км. на употребявани автомобили масово е намален. Това се прави от много автосервизи в Европа, още докато обслужват гаранционно и периодично колите на своите клиенти. Добре поддържан автомобил от всякакъв клас минава само с консумативи без проблем 700 хиляди км. Състоянието на кола втора употреба може да установи само човек разбиращ от материята.

Sine_metu

Именно. От 25 години си имаме приятели - баща и двама синове монтьори

nebenebe

Когато купих Рено Меган класик, то беше на малко над 8 години, на 118 000 км. За километрите всеки се съмнява. Падна голямо четене и обикаляне. Улучих. Но все пак си е късмет.

Влез или се регистрирай за да коментираш