Quantcast

Медия без
политическа реклама

Peugeot 208 - легендата продължава (с българско участие)

Един от революционните компоненти на модела е правен в София

01 Яну. 2020
Peugeot

Сегментът на компактните хечбек модели е един от "най-претъпканите" на пазара, затова и конкуренцията в него е огромна. Френската марка Peugeot обаче има големи традиции в този клас, като два нейни автомобила - 205 и 206, отдавна са се превърнали в легенди. Сега на пазара е новото поколение на 208, което трябва да утвърди тези позиции.

И ако излязлото преди повече от 30 години Peugeot 205 можеше да разчита на стабилното си пътно поведение, при 208 нещата вече стоят доста по-различно, тъй като сега за потребителя основният фактор при покупка на нов автомобил е дизайнът. Затова и хечбекът продължава стила на последните модели на марката, като съчетава елегантност и агресия, насочени най-вече към младите хора. Именно те обаче трябва да бъдат привлечени и с още нещо - модерни технологии, а това е сред основните козове на френския компактен модел.

Един от тях е изцяло електрически вариант, който ще се предлага за версията e-208. Неговата мощност е 136 к.с., а максималният въртящ момент от 260 Nm, наличен от 0 км/ч, осигурява впечатляващо ускорение. Хечбекът на ток предлага три режима на шофиране - Eco (за оптимизиране на пробега), Normal (за оптимален комфорт за ежедневно ползване) и Sport (тук приоритет имат динамиката и усещанията, максимална мощност и въртящ момент). В последния случай ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 8,1 секунди. Налични са също два режима на спиране чрез скоростния лост с подходящо презареждане на батерията.

Модификацията Peugeot e-208 е оборудвана с батерия с капацитет от 50 кВтч, която позволява пробег на автомобила до 340 км (според стария стандарт WLTP) и 450 км (според новия NEDC). Технологиите на борда позволяват бързо презареждане, оптимизиран пробег и по-дълъг жизнен цикъл. Тази батерия има гаранция 8 години, или 160 000 км за 70% от своя заряден капацитет.

Режимите на зареждане са гъвкави и адаптирани към ежедневното ползване. Възможни са три режима: при използване на обикновен домашен контакт - пълно зареждане за 16 часа с използване на контакт за тежки натоварвания, предоставян заедно с кабел за зареждане; чрез Wall Box, осигуряваща зареждане за 5:15 ч. с трифазната версия или за 8 часа с монофазната версия (7,4 кВт); чрез използване на специална обществена станция за зареждане.

Регулирането на температурата на батерията позволява използването на 100-киловатови зарядни устройства, като 80% от заряда се постига за 30 минути. Новото Peugeot e-208 може да бъде зареждано и дистанционно, като системата позволява да започвате и да спирате зареждането по всяко време, както и да проверявате статуса на заряда.

За новото Peugeot 208 се предлагат и двигатели с вътрешно горене, които отговарят на най-новия екологичен стандарт Евро 6d. Бензиновият мотор е 1,2-литров, 3-цилиндров, като се предлага с мощност 75, 100 и 130 к.с. Най-слабият агрегат се съчетава с 6-степенна механична скоростна кутия, докато за другите два има и 8-степенна автоматична трансмисия.

Дизеловата версия е с 1,5-литров мотор BlueHDi с 4 цилиндъра и турбо, който развива 100 к.с. и се съчетава с 6-степенна механична скоростна кутия. Като цяло за модела са достъпни цели 5 нива на оборудване, които предлагат различни допълнителни опции и асистенти на водача.

А сред тях е първият реален 3D инструментален приборен панел в автомобилната индустрия, който е разработен в София. Негов създател е Visteon -  американска технологична компания, започнала някога като дъщерно дружество на Ford, но от десетилетия напълно самостоятелна. Именно в София е разположен и най-големият й развоен център, в който се работи по продукти за водещите световни автомобилни производители. Освен новия iCockpit на Peugeot в столицата са създадени революционната мултимедийна система MBUX на Mercedes-Benz, както и последната генерация информационни системи за BMW.

Най-интересната новост в последното Peugeot 208 са тъкмо триизмерните прибори. При тях 3D ефектът се създава чрез синхронизирани отражения, като приборът се състои от 10.25-инчов TFT LED екран с висока резолюция за задния план и 7-инчов TFT LED екран за  предния план, чиито изображения се проектират на полупрозрачно огледало.

"Надеждната работа на 3D панела се гарантира от две независими процесорни системи от последно поколение, DDR3 модули памет и над половин милион реда софтуерен код. Електрониката предоставя синхронизиран видеосигнал с висока резолюция на три изхода, 11 отделни захранващи блока за различните нива на използваните вътрешни напрежения и гигабитова серийна комуникация с останалите устройства в автомобила", разкрива Иван Михайлов, управител на технологичния център на Visteon в София.

Всичко това плюс останалите технологии, вградени в автомобила, се отразява и на цените на модела в България. Те започват от 24 577 лева при базовия вариант, но стигат до 41 500 лв. при високите нива на оборудване. Естествено, електрическата версия е много по-скъпа - 72 745 лева.

Ключови думи:

Peugeot, автомобили

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?