Quantcast

Медия без
политическа реклама

Окачването на модерните автомобили се поврежда по-бързо

Ресурсът на амортисьорите е намален до 70 000-80 000 км

30 Дек. 2022
Pixabay

Доста от по-опитните шофьори вече са наясно, че окачването на съвременните автомобили излиза много по-бързо от строя, в сравнение с колите преди 20 години. Причината за това се обяснява от експерти от Njcar, цитирани от Automedia.bg.

Като начало трябва да се приеме фактът, че оптималният жизнен цикъл на един лек автомобил отдавна е изчислен от търговците. За производителите на автомобили е неизгодно да произвеждат "вечни" автомобили, които да не се развалят, тъй като в този случай никой няма да купува резервни части и друго оборудване.

Ресурсът на амортисьорите на модерен автомобил съзнателно е намален до 70 000-80 000 км, на лагерите на колелата - до 100 000 км, а пружините - до 150 000 км. Гумените детайли отдавна са се превърнали в консумативи, които при някои модели трябва да се сменят на всеки 30 000-40 000 км. По същата причина гаранцията на производителя за частите на окачването е няколко пъти по-малка, отколкото за други основни компоненти на автомобила.

Всичко това идва най-вече като резултат от снижаването на разходите за производство, за да се увеличат печалбите на автомобилните производители. Умишленото намаляване на ресурса на автомобила води до следствието, че в много държави, особено в тези с по-висок стандарт, повечето хора се опитват да се отърват от автомобила при пробег до 100 000 км и да го сменят с нов.

Друга причина за намаляването на експлоатационния живот на частите на ходовата част е активното използване на многозвенни схеми, активни стабилизатори и напълно контролирано шаси. Всички тези детайли и системи имат сложна конструкция, но въпреки това те се използват дори в масовите автомобилни сегменти.

Освен това производителите на автомобили започнаха да намаляват теглото на автомобилите, за да снижат разхода на гориво. Поради това при проектирането на окачването по-често се използват леки части, които са по-малко способни да издържат на сериозни натоварвания. От това страдат колите дори в държави с качествени пътища, да не говорим за тези в Източна Европа, където на много места състоянието на шосетата е трагично.

 

Ключови думи:

автомобили

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?