Медия без
политическа реклама

Може да проверите и сами ABS системата на колата

При покупка на употребяван автомобил, трябва да се уверите, че електронните му функции работят

09 Ноем. 2023
Трябва да сте сигурни в ABS системата, защото тя понякога сигнализира и, когато са поставени нестандартни гуми
Трябва да сте сигурни в ABS системата, защото тя понякога сигнализира и, когато са поставени нестандартни гуми

При избора на автомобил на вторичния пазар купувачът е изправен пред въпроса колко функционални са електронните му системи и преди всичко антиблокиращата спирачна система (ABS). Ако работи "на моменти" и дава грешки, управлението на колата може да се влоши, а това е много опасно. 

Проблемът обаче невинаги се открива от вътрешната диагностична система. Случва се повредена ABS да не показва предупреждение на таблото. Но има начин все пак да се провери дали системата функционира правилно.

 

Защо е необходима ABS?

Антиблокиращата спирачна система е инсталирана на много автомобили от първото десетилетие на този век. Тя предотвратява неочаквано спиране на въртенето на колелото поради прекомерна спирачна сила върху накладките и дисковете.

Ако колата минава през хлъзгав участък или локва, колелото губи добро сцепление с асфалта и при рязко спиране има риск от поднасяне, защото спирачките ще го блокират и върху тялото на автомобила ще се появи въртящ момент, който може да промени траекторията на движение. Водъчът го усеща като че някаква неизвестна сила хвърля колата настрани.

В сезона с чести температурни преходи и температури около нулата това е особено опасно. Някъде се появява лед, а на други места се образуват локви. Коефициентът на сцепление с пътя варира, което води до нарушаване на процеса на равномерно спиране на колелата. В този случай ABS идва на помощ, защото рязкото спиране всъщност се осъществява с множество кратки притискания и отпускания на спирачния апарат.

Но тази система е податлива на повреди. Ако в нея възникне неизправност, електрониката предупреждава водача чрез лампичка на арматурното табло. Случва се обаче сигналът за грешка да бъде премахнат от предишния собственик като част от предварителната подготовка за продажба. Тогава спирачките все пак си работят, но вече не се регулират електронно и не са защитени от блокиране на колелото.

 

Откриване на проблеми с ABS

Най-простият начин за проверка на ABS е като се направи аварийно спиране върху повърхност с променлив коефициент на сцепление. Ако едно от колелата е на хлъзгава повърхност и спрете рязко, ABS трябва да се активира и се чува характерен пукащ или цвърчещ звук. В този случай водачът ще усети и как педалът на спирачката трепери.

Ако няма потрепване и колата внезапно се дърпа настрани, значи има дефект в антиблокиращата спирачна система. За повреда се счита и преждевременното задействане на ABS на сравнително равен и сух път, както и задействането ѝ при шофиране над неравности или по дупки и неравности. 

 

Типични повреди

ABS има няколко често срещани повреди. На първо място, трябва да се проверят бушоните (предпазителите). Когато изгорят, системата се изключва. Ако са в ред, тогава ще трябва колата да се вдигне и да се огледат подробно главините.

Необходимо е да се обърне внимание на съединителите и контактите на проводниците. Важно е да се гарантира, че няма ожулвания или повреди, които биха могли да доведат до късо съединение. Особено често заземяванията (връзките с шасито), падат, поради което възникват много неизправности в ABS.

Друга важна стъпка е да се уверите, че няма замърсяване или механични повреди по сензорите. Или хлабина в лагерите на колелата. Ако колелото се е ударило при въртене, ABS ще генерира грешки.

Работата на ABS се влияе и от нестандартни гуми с по-голям размер от предписания от производителя. Заради тях датчиците дават невярна информация за скоростта на автомобила, а антиблокиращата система се включва преждевременно и не работи правилно.

Ако визуалната проверка не даде резултати, най-вероятно някой сензор е повреден. Сензорите за скорост са разположени над импулсния ротор, който е монтиран на главината или задвижващия вал. За да бъде проверен, трябва да се измери съпротивлението и напрежението в системата. Ако съпротивлението е нула, значи някъде дава накъсо; ако стойността на съпротивлението е равна на безкрайност, тогава е е прекъснат проводникът.

В този случай трябва да иде до сервизен център, специализиран в ремонта на автомобилната електроника. Разбира се, че дотам може да се кара и с изключена ABS, но внимателно: спирачките ще продължат да работят, обаче е по-добре да не се прибягва до аварийно спиране поради риска от поднасяне.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

автомобили

Още по темата