Quantcast

Медия без
политическа реклама

Lotus изработи хиперкросоувър на ток

01 Ноем. 2022
Lotus

Още една легендарна британска марка – Lotus, която всъщност вече е собственост на китайци (концерна Geely), се насочва към електрическо бъдеще. Компанията обяви, че вече няма да предлага модели с двигатели с вътрешно горене. Вместо това представи електромобил от нов клас – хиперкросоувър.

Моделът е наречен Eletre и ще излезе на пазара в три версии, като на върха на гамата ще се разположи Eletre R, който развива мощност от 918 к.с. и ще ускорява от 0 до 100 км/ч само за 2,95 секунди. Този вариант ще бъде и най-скъпият – 151 000 евро.

Другите две версии са Eletre и Eletre S, които имат мощност от 612 к.с. и максимален въртящ момент 710 Nm (при Eletre R той е 985 Nm). Динамичните характеристики са както следва – ускорението до 100 км/ч при Eletre става за 5 секунди, при Eletre S отнема 4,5, а при Eletre R, както бе споменато - едва 2,95. Максималната скорост е съответно 258 и 265 км/ч.

Всички хиперкросоувъри на Lotus разчитат на батерия с капацитет 112 кВт/ч. Базовите версии могат да изминат до 600 км без презареждане, а Eletre R - до 490 кч. Началната цена на модела в Европа е 95 990 евро.

Базовият кросоувър има четири лидара, въздушно окачване, матрични фарове, активна решетка, 22-цолови джанти, аудиосистема KEF с 15 високоговорителя и централен дисплей ECARX OLED. При Eletre S, който струва 120 990 евро, са добавени активен заден спойлер, устройства за затваряне на врати, осветени прагове и система за контрол на качеството на въздуха.

На свой ред топ версията Eletre R е оборудвана с пакети Lotus Dynamic Handling за специфични настройки на шасито и Carbon Fiber (части от въглеродни влакна), както и режим Track, стоманени педали и UHP гуми.

Профилът на пътуването в режим Track се основава на опита, натрупан на пистата „Нюрбургринг“. При него въздушното окачване притиска електрическия автомобил към земята, а електронно управляваните амортисьори и системата за предотвратяване на накланяне преминават в най-агресивния режим на работа. В същото време капаците на бронята се отварят и се активира контролът за стартиране.

Ключови думи:

автомобили, Lotus

Още по темата