Quantcast

Медия без
политическа реклама

Кризата увеличи силно риска за кражба на части или цели автомобили

Най-силно заплашени са моделите на BMW, Mercedes, Jaguar и Lexus

22 Февр. 2023АЛЕКС МИЛЕВ

На фона на увеличените цени на автомобилите се отчита поскъпване, при това сериозно, и на частите за тях. Кризата в цялата индустрия се отрази и на резервните елементи, като за някои от тях се чака с месеци. А това пренасочва търсенето им на други места.

Потенциалният риск за кражба на автомобила или на части и оборудване от него се е повишил значително в последните месеци. И затова е препоръчително собствениците да вземат мерки, за да защитят своите коли.

По принцип най-голям интерес за крадците предизвикват луксозните автомобили, тъй като са по-скъпи, съответно и частите им струват повече. А това означава, че най са заплашени моделите на BMW, Mercedes, Jaguar, Lexus, Porsche, Bentley, Rolls-Royce и т.н. В последно време обаче се отчита и ръст на посегателства върху японски модели - Toyota и Nissan, както и на корейските Hyundai и Kia.

Огледала, брони и фарове са най-често срещаните части, които може да изчезнат дори при паркиране в близост до супермаркет. Отчитат се също и случаи на задигане на волана директно от колата.

"Огледалата за обратно виждане най-често се крадат от германски автомобили - собствениците на Mercedes-Benz, BMW, Audi, Volkswagen вече се сблъскват с това. Просто тези огледала лесно се демонтират и това става директно на улицата. Същото важи и за фаровете на Porsche Cayenne и Volkswagen Touareg, които се радват на сериозен интерес от страна на крадците", отчитат експерти.

Те допълват, че престъпниците имат сериозна организация, тъй като някои резервни части са едрогабаритни и трябва да се съхраняват, преди да бъдат продадени. Освен това VIN-номерът на двигателя на автомобила е записан върху някои основни детайли, като например блокове за управление, фарове и скоростни кутии. А това значи, че крадените части може да бъдат проследени.

Според експертите на групата компании AvtoSpetsCentre е препоръчително автомобилът да бъде оборудван с електронни или механични системи за сигурност. Най-популярната защита е алармата против кражба, като има различни устройства, които могат да проследят положението на автомобила с помощта на GPS. В същото време имобилайзерите могат да блокират някои модули на автомобила и по този начин да предотвратят стартирането на двигателя.

Освен това, един от по-безопасните варианти е безключовият достъп, когато собственикът разполага със смарт-ключ, който отваря колата. В последно време обаче крадците вече се снабдяват с нужната технология, за да се справят и с тези системи. В този случай сигналът между ключа и ключалката се прехваща със специално устройство, което го разкодира и осигурява достъп до автомобила.

Ключови думи:

автомобили