Quantcast

Медия без
политическа реклама

Кола за над $300 000 ще връща Cadillac в играта

Новият флагман на американската марка е електрически и предлага супертехнологии

29 Юли 2022
Cadilac

Преди около 2 години за първи път в медиите се спомена името Cadillac Celestiq, като постепенно стана ясно, че това ще бъде новият водещ модел на американската марка. Сега той вече е завършен и дори беше официално представен, макар и като концепция. Според представители на производителя серийната версия няма да се различава съществено, като това ще бъде най-скъпият и вероятно най-мощен модел в историята на марката, съобщава Automedia.

Всъщност през последните години Cadillac губи битката с германските си конкуренти Mercedes-Benz, BMW и Audi в премиум сегмента, което е валидно дори за американския автомобилен пазар. Затова и компанията, която е част от концерна General Motors, спешно се нуждае от промяна. И тя идва именно със Celestiq, тъй като с този модел марката прави голям скок, за да се настани в категорията на брандове като Bentley и Rolls-Royce.

По непотвърдени данни серийният вариант на модела ще струва повече от $300 000. А това е почти колкото стартовата цена на Rolls-Royce Ghost ($332 500) и значително над Bentley Continental GT V8 Coupe (от $202 500).

От Cadillac обявиха, че подробности за производствените спецификации на Celestiq ще бъдат разкрити по-късно тази година. Освен това някои от функциите и технологиите, показани при концептуалния модел, ще бъдат налични и във версията, която хората могат да закупят. Сред тях е

 

55-инчов диагонал на екрана, обхващащ цялото табло

 

и включващ множество дисплеи за водача и за пътника на предната седалка. Технологията за "активна поверителност", използваща тип цифрова щора на прозореца, не позволява на водача да вижда най-десния дисплей, като така пътникът може да гледа видео, без да се притеснява, че ще разсейва шофьора.

Що се отнася до пасажерите на задната седалка, те също ще ползват индивидуални екрани. От Cadillac твърдят, че това са общо 5 монитора с висока разделителна способност. На тавана пък е поставен

 

стъклен покрив, който може да регулира нивата на светлина

 

в четири различни зони. В компанията го наричат Smart Glass Roof, като той използва технологията Suspended Particle Device, за да позволи на всеки пътник в четириместния автомобил да регулира нивата на входящата светлина, както предпочита.

Естествено, технологията за подпомагане на водача Ultra Cruise ще бъде налична. Засега обаче не се разкрива какво ще бъде задвижването, като се знае само, че Celestiq използва платформата Ultium на концерна General Motors. Както и че това ще бъде флагманът на Cadillac в електрическата ера. Освен това се набляга на факта, че този сезон черпи вдъхновение от предвоенните Cadillac V-16s и Eldorado Brougham от 1957 г.

Няма как да се отрече, че дизайнът на автомобила е поразителен и много различен от това, което сме свикнали да виждаме. Celestiq има формата на фастбек с дълъг преден капак със смела решетка, която свети. Отзад впечатление прави запазената марка на Cadillac с тънки вертикални задни светлини, съединени от двойка хоризонтални светлини.

Каква част от всичко това ще стигне до серийно производство, предстои да разберем. Ако се следва развитието на модела, би трябвало повечето технологии и дизайнерски решения да се появят и на серийната кола.

Тя ще се произвежда в Глобалния технически център на GM, северно от Детройт, в който са инвестирани $81 млн. за реконструкция. И ще бъде първата кола, произведена на това място от откриването му през 1956 г.

 

 

Марката се завръща в Европа

През 2017 г. General Motors продаде марките Opel и Vauxhall на тогавашната PSA (сега тя е част от концерна Stellantis). И на практика американският концерн почти прекрати дейността си в Европа, като се изключи ограниченото предлагане на Chevrolet Corvette. Това е на път да се промени, а основна роля в новия план на GM ще играе именно Cadillac.

Според последните информации производителят на премиум автомобили ще бъде първият от двата нови американски бранда (другият е Hummer), който ще се предлага в Европа с изцяло електрически модели. Cadillac вече продава своя кросоувър Lyriq EV в САЩ, предстои и пускането му в Китай. Това ще е електромобилът, с който ще атакуват и европейските пазари.

Впрочем, Cadillac и в момента се предлага в Европа, но само на някои пазари и от малка дилърска мрежа. Ако подобен ход донесе успех, GM ще изпрати на Стария континент и най-голямото си, най-мощно и най-технологично превозно средство - GMC Hummer EV.

Засега няма официално потвърждение за намеренията на концерна, но само преди месец неговият главен изпълнителен директор Мари Бара призна, че не изключва възможността за завръщането на GM в Европа. Американският производител също планира да премине към изцяло електрически превозни средства и това отговаря на стратегията му за Европа.

Ключови думи:

Cadilac, автомобили

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?