Quantcast
Екологични системи в колите, които може да увредят двигателя | СЕГА
facebook
twitter

Автомобили

Екологични системи в колите, които може да увредят двигателя

8 602
 Pixabay

Автопроизводителите непрекъснато разширяват кръга на иновации, които прилагат, за да улеснят потребителите. Към удобствата се добавят и системи, подобряващи екологичността и намаляващи разхода на гориво. Но тези технологии, освен плюсове, имат и някои недостатъци, пише Automedia.bg.

Например системата за впръскване на гориво, която по правило е настроена за топъл климат. С нея моторът се задейства, докато е студен сутрин. На много места в Европа тя е подходяща, но не и северните райони на континента. Поне докато не загрее, двигателят не работи нормално, тъй като натоварването върху неговите компоненти се увеличава. И това се отразява негативно на ресурса му.

Друга разпространена система с противоречиви отзиви, е "старт-стоп". Тя не дава съществена икономия на гориво, колкото и да убеждават производителите. С нея броят стартирания на двигателя се увеличава многократно, особено при шофиране в градски условия, и износването на силовия агрегат става по-бързо.

Катализаторът е много полезен, докато е нов, защото намалява нивата на вредни емисии, отделяни в атмосферата. С времето обаче се появяват проблеми, най-често свързани с качеството на бензина. Ако то не е добро, катализаторът започва да са разпада, а частици от него попадат в двигателя, което води до повреди.

В списъка е и турбината. Мнозина харесват турбомоторите заради отличната им динамика и ниския разход на гориво, в сравнение с атмосферните двигатели. По време на работа обаче турбината се нагрява до 1000 градуса, което увеличава разхода на масло. Освен това заради високите натоварвания ресурсът на турбината рядко превишава 100 000 км.

Ключови думи:

автомобили

Още

Dacia извади най-практичния си модел

17.09.2021

8944
Mercedes разкри електрическото си бъдеще

10.09.2021

751
Индустрията губи до 9 млн. автомобила заради дефицита на чипове

08.09.2021

1115