facebook
twitter

България

Затвор за политици, които клеветят опоненти, предлагат патриоти

38
Илияна Кирилова

Поредни екзотични промени в Наказателния кодекс (НК) предлагат депутати от "Обединени патриоти", които са част от управляващата коалиция. Измененията, внесени от ВМРО, предвиждат затвор до 4 години и глоба от 10 до 15 хил. лева за висши политици, които клеветят, обиждат или пускат "фалшиви новини" за свои опоненти. Само преди седмица в опит да позакрепят коалицията от ГЕРБ подкрепиха на първо четене патриотите за други противоречиви поправки в НК, с които се разширява обхватът на неизбежната отбрана.

С поредните поправки в НК воеводите предлагат затворът и солената глоба да се отнасят за народни представители, министри, евродепутати, както и за партийни лидери. "В последните години все по-често сме свидетели на едно недопустимо поведение на политици, които, страдайки от липса на идеи, постижения и дела, които да отчетат пред избирателите си, предпочитат да изричат лъжи за опонентите си и се опитват да превърнат политиката в един мръсен кален терен, в който съревнованието е кой е по-кален", обясни в парламента в сряда Искрен Веселинов, зам.-председател на ВМРО. По думите му това била и причината за внасянето на поправките, които щели да покажат на политиците, че трябва да "говорят истината особено за своите опоненти".

Веселинов каза още, че в момента "редовите граждани на теория поне са наказуеми за делата, които вършат, докато политиците - за обидите и клеветите, чрез които искат да управляват държавата, не носят отговорност".

Промените не предвиждат квалифицираният състав да бъде престъпление от общ характер, защото не следва тежестта на доказване на случаи на обида и клевета да се прехвърля към прокуратурата. Доказателствата ще трябва да са събрани от лицето, което твърди, че е пострадало.

Депутати от ГЕРБ обаче изразиха сериозни резерви срещу поредните изменения в НК. Председателят на правната комисия Анна Александрова коментира за в. "Сега", че от медиите научава за новите предложения и че те изобщо не са обсъждани както в парламентарната група, така и в оглавяваната от нея комисия. "По принцип не подкрепяме подобни предложения", посочи тя. 

Колегата й Тома Биков също се обяви против поправките, като коментира, че е много трудно да се определи кое е фалшива новина, кое е лъжа или клевета. По думите му нямало смисъл да се променя отново НК, при положение че и в момента нещата са ясно регламентирани.

Ключови думи:

НК, промени, ВМРО, обида, клевета
1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Бизнесът се закани да протестира срещу глобите за шума

21.06.2019

Алиса Иванова

242
БСП остана сама в предложението си за държавна субсидия от 5 лв. за глас

19.06.2019

Таня Петкова

556
ВМРО предлага карта "Българин" за сънародниците ни в чужбина

13.06.2019

599 6

Коментари

brejnev19

Другари патриоти!

 

Клевета е когато нещо изречено от опонент не е вярно. На вас обаче ви пречи дори когато негативните изказванията за вас са истина. те това искате да скриете. Затова дайте да вкарваме в затвора всички, които дори гласно са против нас. С тази логика и начин на мислене ще останете вън от парламента на следващите избори, защото това вече е диктатура.

Засрамете се! Дори Тодор Живков го разреши, а беше все още социализъм и нямаше и хабер за демокрация.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×