facebook
twitter

България

Затвор за политици, които клеветят опоненти, предлагат патриоти

43
 Илияна Кирилова

Поредни екзотични промени в Наказателния кодекс (НК) предлагат депутати от "Обединени патриоти", които са част от управляващата коалиция. Измененията, внесени от ВМРО, предвиждат затвор до 4 години и глоба от 10 до 15 хил. лева за висши политици, които клеветят, обиждат или пускат "фалшиви новини" за свои опоненти. Само преди седмица в опит да позакрепят коалицията от ГЕРБ подкрепиха на първо четене патриотите за други противоречиви поправки в НК, с които се разширява обхватът на неизбежната отбрана.

С поредните поправки в НК воеводите предлагат затворът и солената глоба да се отнасят за народни представители, министри, евродепутати, както и за партийни лидери. "В последните години все по-често сме свидетели на едно недопустимо поведение на политици, които, страдайки от липса на идеи, постижения и дела, които да отчетат пред избирателите си, предпочитат да изричат лъжи за опонентите си и се опитват да превърнат политиката в един мръсен кален терен, в който съревнованието е кой е по-кален", обясни в парламента в сряда Искрен Веселинов, зам.-председател на ВМРО. По думите му това била и причината за внасянето на поправките, които щели да покажат на политиците, че трябва да "говорят истината особено за своите опоненти".

Веселинов каза още, че в момента "редовите граждани на теория поне са наказуеми за делата, които вършат, докато политиците - за обидите и клеветите, чрез които искат да управляват държавата, не носят отговорност".

Промените не предвиждат квалифицираният състав да бъде престъпление от общ характер, защото не следва тежестта на доказване на случаи на обида и клевета да се прехвърля към прокуратурата. Доказателствата ще трябва да са събрани от лицето, което твърди, че е пострадало.

Депутати от ГЕРБ обаче изразиха сериозни резерви срещу поредните изменения в НК. Председателят на правната комисия Анна Александрова коментира за в. "Сега", че от медиите научава за новите предложения и че те изобщо не са обсъждани както в парламентарната група, така и в оглавяваната от нея комисия. "По принцип не подкрепяме подобни предложения", посочи тя. 

Колегата й Тома Биков също се обяви против поправките, като коментира, че е много трудно да се определи кое е фалшива новина, кое е лъжа или клевета. По думите му нямало смисъл да се променя отново НК, при положение че и в момента нещата са ясно регламентирани.

Ключови думи:

НК, промени, ВМРО, обида, клевета
1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ГЕРБ изведнъж поиска оставката на шефа на НСО

10.07.2020

3726 22
Управляващите дават на шефа на НСО да решава кой да бъде охраняван

09.07.2020

2656 10
Адвокати искат промени в закона срещу "медийното правосъдие"

07.07.2020

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

1958 18

Коментари

brejnev19

Другари патриоти!

 

Клевета е когато нещо изречено от опонент не е вярно. На вас обаче ви пречи дори когато негативните изказванията за вас са истина. те това искате да скриете. Затова дайте да вкарваме в затвора всички, които дори гласно са против нас. С тази логика и начин на мислене ще останете вън от парламента на следващите избори, защото това вече е диктатура.

Засрамете се! Дори Тодор Живков го разреши, а беше все още социализъм и нямаше и хабер за демокрация.

Влез или се регистрирай за да коментираш