facebook
twitter

България

Заразените с вируса станаха 503

Ромският квартал на Пещера ще бъде поставен под блокада заради 4 положителни проби за вируса
Обновена
14 260
 Илияна Кирилова

Жертвите на коронавируса у нас вече са 17. Само в рамките на днешния ден починалите са трима. Мъж на 54 г. е починал днес в болница “Света Анна”, пациентът е страдал от съпътстващи заболявания - ХОББ, диабет и хипертония, съобщи Нова телевизия. Също днес в УМБАЛ “Света Анна” е починал и 86-годишен мъж с положителна проба за COVID-19. Пациентът е бил с белодробна недостатъчност и сърдечни заболявания. По-рано почина 48-годишна жена почина в "Пирогов", съобщи МЗ. Тя е била първо в Пета градска болница, освен от Ковид 19 е страдала и от диабет с усложнения, след това е приведена в "Пирогов", където е включена на апаратно дишане. Въпреки усилията на екипа е починала. 

503 са вече потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб. През деня са установени 5 нови случая,  3 от тях са в София, 1 в Стара Загора и 1 в Бургас. 192 са лицата с потвърден COVID-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия. 26 са пациентите с COVID-19, които са в интензивни отделения и клиники.  Регистрираните случаи по административни области са Благоевград – 15; Бургас – 24; Варна – 24; Велико Търново – 4; Видин – 2; Враца – 1; Габрово – 2; Добрич – 11; Кърджали – 8; Кюстендил – 7; Ловеч – 2; Монтана – 18; Пазарджик – 10; Перник – 6; Плевен – 9; Пловдив – 29; Русе – 1; Силистра – 2; Сливен – 6; Смолян – 13; София – 298; Стара Загора – 5; Хасково – 2; Шумен – 4.

Междувременно кметът на Пещера Йордан Младенов обяви, че ромският квартал на града ще бъде поставен под блокада заради четири положителни проби за вируса. “Ромската махала се превръща в огнище. С моя заповед от утре - 5 април, ще има пропускателен режим във входно и входно-изходните артерии на квартала.  Заразените са хора, които са имали контакти с чужбина, едните хора имат контакт с Белгия, били са в Белгия, а другата жена, която е настанена в Пещера, се е завърнала преди две седмици от Англия", обясни кметът Младенов, цитиран от БНР. 

Сутринта новообявените случаи бяха 21. Ген. Мутафийски коментира, че в момента се катерим бавно по отношение на заразените с коронавирус и нямаме растеж в смъртността, което се дължи на взетите от кабинета мерки. Той обаче отбеляза, че всички прогнози, които са правени досега за Ковид-19, не са се оправдали, а по-скоро се оправдават само негативните прогнози. По думите му данните показват, че нямаме скрита смъртност вкъщи, което би било показател дали картината, която дава щабът, е реална. "Труповете няма как да се скрият", каза той. "Имаме плавно покачване, още сме на път към качването на броя на случаите, в никакъв случай не може да се каже, че сме преодолели някаква опасност", заяви още ген. Мутафчийски.

Относно спазването на мерките той посочи, че картината в страната е шарена. В Костинброд например населението не искало да приеме мерките, затова кметът на града настоявал Мутафчийски изрично да посочи на редовните брифинги, че и в този град има заразени. "Ето, казвам, че в Костинброд има 5-ма заразени", заяви генералът, според когото обаче не е сериозно да се правят плашилки, за да се стряска населението. Той посочи, че щабът наблюдава много внимателно големите областни градове, където има по-голямо струпване на заразени, както и малките градове, където има по-малко болници. По думите в Пловдив доскоро е имало тревожна тенденция, но засега там има задържане на случаите, което в никакъв случай "не значи хората да излязат на главната улица". Във Варна имало покачване на случите, но не и сериозен риск, неясна е, по думите му, и картината в Монтана, където бяха открити над 20 случая в резултат на семейно тържество.

"Призоваваме всички граждани да не възприемат празниците Цветница и Великден като празници. Не е време за празници. Не си правете никакви регистрации в хотели, защото ще имате сериозни проблеми и ще се заразите там. Не ходете на църковните служби, защото там ще се заразите. В Сеул се заразиха 5000 човека. Остане вкъщи със своето семейство. Не е нужно, а и не е разрешено да се ходи", коментира още Мутфачийски по повод съобщения, че десетки хора запазват места в къщи за гости в Боженци, за да прекарат там наближаващите празници. В отговор на въпрос той потвърди, че от коронавирус умират не само възрастни хора със съпътстващи заболявания, давайки за пример за 31-годишен българин, починал в Лондон от вируса, но без да е известно да има придружаващи заболявания.

Премиерът Борисов също коментира, че строгите мерки не бива да се разхлабват по повод вчерашното изказване на президента. "Не ми се занимава повече с президента. Спорът бе решен снощи от СЗО. Ясно и категорично заявиха, че социалната изолация трябва да продължи. Не гледате ли телевизия? Не виждате ли ужаса в Италия, Франция, Ню Йорк, Германия? Ето, германците днес въведоха това, което ние с Младен Маринов направихме преди седмица - въведоха КПП-та. Аз експерименти с хората няма и не мога да си правя. Съседът ми на "Дондуков" ме кара това да направя - да кажа: Излизайте всички и вие четирите ще умрете, за да може ние тук да се разхождаме. Няма да рискувам здравето на хората. В момента никой в Европа не работи. Нашите заводи имат продукция. Вчера бяхме в Смолян, складовете пълни с бормашини, но няма на кой да ги изнесат. Никой в Европа не търси нищо и не работи. Нещата са свързани. Ако кажа, хайде, излизайте и ще се напълнят дискотеки, кафета и ресторанти. Няма как да направя това", категоричен бе Борисов.

"В момента дори не сме в пика на болестта. За радост смъртните случаи в България са малко. Тях няма как да ги скрием и изкривим. Даже вчера има повече починали от катастрофи, отколкото от коронавирус. В момента се движим плавно, може би след две седмици ще сме в ада и сега не е време да се говори за сезонните работници. Но все пак, няма да е честно някой да отиде в Австрия и да гледа болни хора, после да се върне у нас заразен и ние тук да се грижим за него", отговори Борисов на въпрос за сезонните работници. Той посочи и, че в момента два завода в България тестват респиратори.

Междувременно, БНР снощи съобщи подробности за втория случай на положителна проба за коронавирус в Троян ( става дума за новият случай в Ловеч). 44-годишният мъж, който се е завърнал на 23-и март от Англия и е бил под домашна карантина, е настанен за лечение в белодробната болница в Троян, а пробата му е положителна. Контактните лица с него са пет души от семейството му. Те са в добро състояние, нямат оплаквания, но са им взети проби и също ще бъдат поставени под 14-дневна карантина. По думите на управителя на белодробната болница д-р Цветомила Дудевска, цитирана от БНР, мъжът е в стабилно общо състояние, въпреки че е с двустранна бронхопневмония. Афебрилен е към момента. Лекува се с антибиотици и медикаменти срещу висока температура. Той е изолиран в бокс в отделна сграда на болницата и за него се грижат един лекар и две медицински сестри, които ще бъдат поставени под карантина в отделението.

Във вчерашния ден от Ковид-19 в България починаха 4-ма човека, с което жертвите на този вирус у нас станаха 14. Последните двама починали пациенти са на 83 години със заболявания - жена от „Александровска“ болница с хипертония и диабет, както и мъж в Кюстендил с раково заболяване на кръвта (умира от инсулт). Общо потвърдените случаи на коронавирус у нас до вчера бяха 485. 173 от тях - в болница, а 21 - в интензивни отделения.

Вчера и съдия от Върховния административен съд (ВАС) даде положителна проба, поради което е под домашна карантина. Очаква се днес всички помещения в сградата на бул. „Александър Стамболийски“ 18 да бъдат дезинфекцирани. Трима депутати също са заразени - Хасан Адемов от ДПС и Даниела Дариткова и Даниела Малешкова от ГЕРБ.

Премиерът Бойко Борисов вчера заяви, че усеща изнервянето у хората, което е разбираемо. Според него обаче положението ще става все по-тежко в следващите три седмици, затова и не може да се говори за разхлабване на мерките. По думите му това може да стане, когато стигнем платото и в продължение на 2-3 дни новите случаи на коронавирус започнат трайно да намаляват.

"Един от математическите модели преценява мерките дали са удачни по това в колко дни дали се удвоява броят на новите случаи. В нашата страна с тези мерки постигнахме, и то последните няколко дена, увеличаване на този срок, това значи забавяне, тръгваме стръмно да се катерим нагоре с броя случаи, което лично мен ме удовлетворява много и мисля, че обществото разбира, че това, което забавяме, става добре. Защото по-малко хора ще се разболеят едновременно", коментира снощи в "Панорама" зам.- началникът на Оперативния щаб и директор на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев. По думите му у нас са направени около 7-8000 изследвания и макар наистина да може да имаме някои слабости при тестуването, тестовете не са лоши и са препоръчани от СЗО и ЕС. "Сега активно търсим три неща: лекар-сестра с прояви на инфекция трябва да бъдат веднага тестувани, второ - не трябва да допускаме в колективи, които са стратегически важни за държавата, първите случаи трябва да бъдат хващани и изолирани, и трето: всички болни в нашата страна с двойна пневмония или дори съмнения, трябва да бъдат тестувани", заяви още той. Проф. Кантарджиев беше категоричен, че министерството е направило всичко възможно и за кратко време са се разкрили допълнително лаборатории. "Много лаборатории минаха квалификация при нас и ВМА. И Пловдив ще има, може би в понеделник, Варна вече има, Стара Загора работи брилянтно, в Плевен ще има. Народът няма да го оставим без диагностика", допълни той.

- България уведоми Съвета на Европа, че няма да прилага изцяло Европейската конвенция за правата на човека, и си запази правото да ограничи още основни права. В съобщение, огласено днес от Министерството на външните работи, се казва: "Република България официално уведоми Съвета на Европа относно обявеното на 13 март 2020 г. извънредно положение, приетия на 23 март 2020 г. Закон за мерките и действията по време на извънредното положение, както и за влезлите на 14 март 2020 г. в сила изменения в Закона за здравето.

Мерките са предприети поради възникналата пандемия и свързаната с това абсолютна необходимост от защита на здравето на хората и ограничаване на разпространението на COVID-19, се подчертава  във вербалната нота, изпратена от Министерството на външните работи на Република България и подготвена  от експертните екипи на Министерството на правосъдието и на Министерството на външните работи.

Страната ни информира, че временното ограничение на част от правата на гражданите и лицата, пребиваващи на територията на Република България, ще трае единствено до приключване на периода на извънредно положение.

Заявена е готовност, ако допълнително се установи необходимост от дерогация на част от разпоредбите на Конвенцията на Съвета на Европа за защита на правата на човека и основните свободи, да бъде уведомен Генералният секретариат на Съвета на Европа."

211

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Разцепление и укрепление

05.06.2020

Г-н БАЛЕВ

1476
След прекратените брифинги на НОЩ: Пълен батак с данните

05.06.2020

Обновена

ТАНЯ ПЕТКОВА

6185 48
Само 6 са новите случаи с COVID 19

01.06.2020

777 14

Коментари

Страници

Johnny2965

Учудвам се, че Кантарджиев се дистанцира от хората, които нарича „народа”!

PlaNed
снимка на PlaNed

Много интересни графи са включени в данните на https://www.worldometers.info/coronavirus

Странно! Според последните данни, България до сега е направила 566 теста ( 81 днес ), което няма как да е вярно!

НОЩниците явно не могат да организират и една елементарна отчетност или искат да потвърдят, че наистина не знаят какво правят?

АдМин

Писали сме едновременно почти едно и също. ЗабелеШка: числото 81 не е за последния ден, а брой тестове на 1 млн население - некъде към Ботсуана и Венецуела

PlaNed
снимка на PlaNed

Благодаря за уточнението! Грешката е моя.

Чета на телефона и реших по аналогия, че ако едното число е комулативно, другото трябва да бъде за последния ден.

3biri

Графиката е с почти нулева втора производна и като че ли наближава инфлексната точка. Товаса добри новини.

kilikanzer

(1) в линковете говорят за "квадратична" и "логистична" функции. Функциите са квадратна и логаритмична. 

 

(2) Човек, който публикува това, явно го е превеждал без разбиране. 

(3) Как да имаме доверие на останалото.

ruff

данните са пределно ясни - направени са 566 теста, което е 81 теста на милион население.

кое не е ясно?

смутолеви се онзи ден на пресконференция, на въпрос на журналист колко теста се правят на МИЛИОН население, нещо като 1 200 теста, но не се разбра общо или на милион. но така го каза отговарящия, че сам да не се чуе /неудобно ли му е?/. но и журналистът не поиска уточнение. 
възможно е тестовете, които хората правят сами в частни лаборатории НОЩ да не вземет предвид за статистиката си.

loom

https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Kvadratiche...

 

Еднa графика и изведена формула на нарастване случаите.

 

 

https://medium.com/@valtodorov/%D0%BA%D0%B2%D0%B0%...

 

 

Талибан

👍

3biri

Функцията е квадратична, защото се прилага спрямо начална дата, в която се правеха малко изследвания. Ако се нормира с броя открити на брой изследвания ще стане линейна.

Su38

Fitting с експоненциална функция дава крива, която съвпада с квадратичната. Изобщо, всяка експонента с малък експоненциален коефициент може да бъде апроксимирана с квадратична функция, особено около нулата.

Ку-Ку
снимка на Ку-Ку

Моделирането на епидемията на базата на официалните данни в България (и не само) е напълно безсмислено, освен ако моделът е когнитивен и отчита знанията, вярванията, целите и коефициента на интелигетност на щабарите, които решават кого да тестват за корона. Най-малкото, броя открити случаи всеки ден трябва да се раздели на броя проведени тестове, величина, която все още е забулена в мистерия.

АдМин

Кантарджиев: "У нас са направени около 7-8000 изследвания и макар наистина да може да имаме някои слабости при тестуването, тестовете не са лоши"

Как да се преведе това? Че се правят некви тестове, много тестове. В СЗО са подадени обаче други данни. Към полунощ вчера са били направени (или поне е подадена информация за направени) 566 теста. Изглежда това са хубавите тестове, а останалите до 7-8000 са нелоши.

https://www.worldometers.info/coronavirus/

nafta

Още не мога да повярвам, че в София-област няма нито един заразен.

loom

Според Мутафчийски днес сутринта, 5 от софиянците всъщност са от Костинброд. Очакваме Бареков и Мая Манолова да хукнат да ги издирват.

Каубой
снимка на Каубой

Няма нужда. Търсете славеят от този район.

Талибан

Ген. Мутафийски коментира, че в момента се катерим бавно по отношение на заразените с коронавирус и нямаме растеж в смъртността, което се дължи на взетите от кабинета мерки.

Доста нескромно. Може и така да е, но може и заради малкото направени тестове да се "катерим бавно".

 

За смъртността пък е сигурно, че няма общо с мерките на "кабинета".

 

Мутафчийски взе да политизира. Това хич не е добре. Даже малко глупавичко. Изказването му е бумеранг, който може във всеки един момент да се върне под формата на кофти статистика.

Джиджи

👎

3biri

Гледах вчера пресконференцията на Борисов с щаба от учЕни. Ужас! Започнаха да изпълзяват всякакви пиявици у да полепват по вируса.

KTP
Липсва ми Муктата да коментира ситуацията... не тука, а във Франция. Там само вчера дават 1125 човек че са починали точно от тази епидемия... но все пак би било интересно да чуем Мктата как е положението и дали все още мисли че "това е просто грип", смъртността "не е по-голяма" и въобще няма особен проблем...
Lola the Kinks

Не си криви душата, добре знаеш, че SARS-CoV не е грип, но не е и особено опасна инфекция.

SARS-CoV е остро респираторно заболяване (ОРЗ).

https://19min.bg/images/galleries/11576/1585912849...

101 311 грипозни у нас при първия случай на К19:МЗ

https://19min.bg/news/8/131584.html#131584

azsxdc

Там (Франция) само вчера дават 1125 човек че са починали точно от тази епидемия...

------------------------------------------------------

Франция в някакъв момент е започнала да включва всички починали в старчески домове.

По тоя повод във  worldometers.info/coronavirus/  вися за известно време някакво пояснение.

licho

Да бе да. Нативната смъртоносност на заразата е 100 пъти на тази на грипа - 10 процента от заразените.

Болнично контролирана 40 пъти.

R.Atkinson

21 са новите случаи на заразени, от които 17 са в болница

Всички се заразяват в болницата.

loom

Графиката и формулата която съм цитирал по-горе е една добра база за сравнение в следващите дни.

Данните са за почти месец и функцията изглежда достоверно отразява реалността.

 

Ако вземем Китай за база, цялото упражнение продължава около 3 месеца.

 

Тоест, може би остават около 2 месеца до края.

 

Тоава означава, че реалните отклонения от представената функция нагоре или надолу може сравнително надеждно да ни даде реалистична оценка за ситуацията.

 

Към 20. април теоретично, случаите трябва да са 1251. Устойчиви отклонения надолу може да означава достигане фазата на така чаканото плато :) Отклонения нагоре вероятно означава неспазване на карантината и нужда от по-сериозни мерки

 

Едит: Естествено, ако се промени методиката и обхвата на тестване, функцията можем да я зачеркнем веднага. Остава да се облегнем на  надеждно и достоверно отразяване на реалните случаи на смърт заради вируса. За момента, смъртността по тази причина е наистина ниска в България и е индиректна подкрепа на тенденцията представена от функцията.

3biri

Мутафчийски каза, че според него откриваме 2 от 11 случая. Т.е. дали ще са 1241, 3000 или 800 зависи и от друг параметър. Факт е, че се увеличава броя на изследванията и броят на лабораториийте, но броят на заразените не нараства пропорционално.

loom

Ще започна да гадая и да спекулирам :)
Ако приемем (за удобство) че при навременна карантина и социална изолация, смъртността е под 1% от заразените и в България сме направили точно това, следва, че заразените са около 3 пъти повече от доказаните за момента.

Това означава, че отношението 2 към 11 не е достоверно.
2/11 е 18% успеваемост на тестването 
имаме спекулативна 33% успеваемост  (1500 заразени вместо 500) или 4 (3,63) към 11
 

bay Dragan

Започвам да мисля , че статистиката е такава поради малкото изследвани. Тактика ? Шашма?

Пример: В Хасково съпругът на дамата с корона вирус , въпреки молбите не е изследван.

licho

Клиничната смъртност в Германия е 1,3/1,5 засега. Най-ниската според статистиката. При другите държави

с по-малко специалисти и тн. клиничната смъртност е 4/5 процента. Швеция например е 5 процента в момента.

Lola the Kinks

Един гледа сватба, друг брадва.

 

Russia: US Army/Israel using Low Dose Sarin Gas to Supplement CV19 Deaths (updated)

By

 Ian Greenhalgh

 -

https://www.veteranstoday.com/2020/03/22/russia-us...

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×