Медия без
политическа реклама

Ген. Мутафчийски: Скрих се от екрана, но вирусът остана

Според него каквото и да се говори за Омикрон сега, е спекулация

01 Дек. 2021
Ген. Венцислав Мутафчийски
FB/ВМА
Ген. Венцислав Мутафчийски

След продължителна пауза в телевизионните изяви, днес сутринта един от най-популярните хора в страната - ген. Венцислав Мутафчийски, се появи в студиото на БНТ. Поводът бе 130-годишнината, която чества оглавяваната от него ВМА. Естествено, най-обсъжданата тема бе коронавируса. Попитан какво мисли за твърденията, че при активните си изяви преди време е плашил българите, той каза: "Ето ген. Мутафчийски се скри, но вирусът остана". Генералът коментира, че е престанал да се появява публично, просто защото не отговаря пряко за мерките в щаб или друг орган. "Не се срамувам от нито едно свое действие", каза той.

Мутафчийски отказа да критикува колегите си, които сега вършат неговите задачи. Според него нападки биха били непродуктувни. Сподели, че сега се предприема съвсем различна философия в противодействието на вируса. Но уточни, че е разочарован от ниските нива на ваксинация у нас. "Много възможно да се наложат рестрикции към България или най-малкото да се посъветват гражданите на другите държави да избягват пътуванията до нашата страна", заяви той. И сподели още: "Масовата ваксинация на милиарди хора по целия свят е доказателство, че ваксините срещу ковид са безопасни".

Според него каквото и да се говори в момента за Омикрон, е спекулативно. "До 2-3 седмици очаквам да получим достатъчно данни по въпросите, които ни интересуват за Омикрон варианта – дали новият щам заобикаля имунитета, протича ли по-тежко, как се влияе от ваксините. Той е с над 50 мутации, от които 30 са в шипчестия протеин. Това е вариантът с най-много мутации досега. Невинаги обаче това означава, че щамът ще влияе по-лошо на хората", каза Мутафчийски.

 

НЕ-ПОЛИТИК

"Не съм допускал подобни разговори. Един от проблемите у нас е, че много хора не си знаят мястото", заяви Мутафчийски на въпрос канен ли е бил да се включи в политиката. И намекна, че новоизбраните депутати трябва да влязат в Народното събрание със зелен сертификат, защото следва да са "еталон за обществото".

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата