Медия без
политическа реклама

"Вълци на Путин" от Бургас са осъдени за хулиганство

Цацаров награди представителя на държавното обвинение в процеса, защото издържала критики, подигравки и косвени закани

Илияна Кирилова
Главният прокурор Сотир Цацаров пусна официално съобщение по случая с "Вълците на Путин" от Бургас.

Трима от делото "Вълците на Путин" са били осъдени на затвор по обвинение за хулиганство и нанасяне на телесни повреди. Това стана ясно от официално съобщение на прокуратурата, посветено на награждаването на прокурора в съдебния процес. От него става ясно, че лично главният прокурор Сотир Цацаров е наградил прокурор Венета Стефанова-Иванова от Районната прокуратура в Бургас, "под чието ръководство бяха постигнати отлични резултати в разследването на хулиганство, извършено на 30.06.2016 г. на публично място".

Става дума за инцидента на бензиностанция в Бургас, когато се стигна до бой между членове на паравоенната националистическа организация Воински съюз "Васил Левски" и украинци при посрещането на похода на руските рокери "Нощните вълци", известни като "рокерите на Путин". В съобщението си прокуратурата посочва, че в случая са хулиганствали "Атанас М., Стойчо Г. и Светлозар М, известни в медийното пространство като „Вълците на Путин". 

Атанас М. е получил 2 години затвор, защото по хулигански подбуди е причинил телесни повреди на повече от едно лице. Към това наказание ще му бъде присъединено и наказание от предходна присъда, по която е постановено 1 година „лишаване от свобода“, наложена от Районен съд – Поморие. Атанас М. е в затвора от 3 май 2019 г. По същото обвинение на Светлозар М. и на Стойчо Г. е наложено наказание от 2 години „лишаване от свобода“ условно.

Прокурорката получава знак "За заслуга" за постигането на тези наказания въпреки оказания продължителен натиск, съобщава прокуратурата. По време на досъдебното производство, както и в съдебната фаза прокурор Стефанова-Иванова е била подложена от обкръжението на обвиняемите на критики, подигравки и косвени заплахи, твърди прокуратурата. Държавното обвинение твърди, че в "Ютуб" е бил създаден специален канал „Дело "Хунтата срещу народа“, в който са излагани твърдения, че прокурор Стефанова-Иванова е корумпирана, че изпълнява поръчки на премиера и ще я изправят на съд заедно със съдията. В този канал са излагани сведения за семейството и децата й, с което очевидно се е целяло да бъде сплашена, обяснява обвинението. Това наложило провеждането на заседанията при засилена охрана, тъй като на тях присъстваха по около 30 лица от формированието Воински съюз. Прокурор Стефанова-Иванова била подложена и на медийни атаки, засягащи нейната професионална квалификация.

Още по темата