facebook
twitter

България

Втори заместник на главния прокурор подаде оставка

683
 БГНЕС

За половин година втори зам. главен прокурор подаде оставка. Мария Шишкова бе освободена единодушно в сряда от прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по нейна молба. В заявлението си тя е посочила, че иска да напусне поста от 6 януари, което е четири дни преди официално да изтече мандатът на настоящия главен прокурор Сотир Цацаров, който пък бе избран от парламента за шеф на антикорупционната комисия (КПКОНПИ).

През май друга негова заместничка - Пенка Богданова, също изненадващо напусна поста и стана редови прокурор във Върховната касационна прокуратура (ВКП). 

Мария Шишкова е зам. главен прокурор от октомври 2014 г. по предложение на Сотир Цацаров и подобно на Богданова беше смятана за доста близка до него. Преди това Шишкова беше съдия в Пловдив, а сега остава редови обвинител във ВКП.

На изпроводяк тя получи и награда от 1000 лв. от прокурорската колегия.

Магистратите приеха и оставката на прокурора и бивш зам.-министър на правосъдието Андрей Янкулов, който подаде оставка в знак на несъгласие с избора на Иван Гешев за главен прокурор. Решението беше взето без дебат.

"В продължение на немалко години в Софийската районна и Софийската градска прокуратура имах шанса да работя заедно с хора, от които научих много и с които би се гордяла всяка една европейска прокуратура. За съжаление на всички ни обаче не те дават облика на институцията“, написа Янкулов в края на ноември в профила си във Фейсбук.

Все още няма коментари

Още

"Системата ни убива" поиска оставката на Борисов

09.03.2020

3961 31
ГЕРБ остави кмета на Стамболийски на партийния му пост

19.02.2020

Обновена

5784 11
Държавата няма намерение да поема първите 3 дни на болничните

13.02.2020

631 2

Влез или се регистрирай за да коментираш

×