Медия без
политическа реклама

Втори заместник на главния прокурор подаде оставка

БГНЕС

За половин година втори зам. главен прокурор подаде оставка. Мария Шишкова бе освободена единодушно в сряда от прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по нейна молба. В заявлението си тя е посочила, че иска да напусне поста от 6 януари, което е четири дни преди официално да изтече мандатът на настоящия главен прокурор Сотир Цацаров, който пък бе избран от парламента за шеф на антикорупционната комисия (КПКОНПИ).

През май друга негова заместничка - Пенка Богданова, също изненадващо напусна поста и стана редови прокурор във Върховната касационна прокуратура (ВКП). 

Мария Шишкова е зам. главен прокурор от октомври 2014 г. по предложение на Сотир Цацаров и подобно на Богданова беше смятана за доста близка до него. Преди това Шишкова беше съдия в Пловдив, а сега остава редови обвинител във ВКП.

На изпроводяк тя получи и награда от 1000 лв. от прокурорската колегия.

Магистратите приеха и оставката на прокурора и бивш зам.-министър на правосъдието Андрей Янкулов, който подаде оставка в знак на несъгласие с избора на Иван Гешев за главен прокурор. Решението беше взето без дебат.

"В продължение на немалко години в Софийската районна и Софийската градска прокуратура имах шанса да работя заедно с хора, от които научих много и с които би се гордяла всяка една европейска прокуратура. За съжаление на всички ни обаче не те дават облика на институцията“, написа Янкулов в края на ноември в профила си във Фейсбук.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?