Медия без
политическа реклама

Вандали са на път да “издействат” ограничен достъп до Магурата

Проява тип “Локо София” се появи върху стените на пещерата

17 Май 2019
Снимка: Фейсбук
Снимка: Фейсбук

Достъпът да пещерата Магурата е на път да бъде ограничен заради вандалски прояви. Драска се върху стените, подобно на “инсталацията Локо София”, с която българи се прочуха чак в Хирошима. “Възможно е след консултации с ресорните институции да редуцираме достъпа, макар че мнозинството от хората ще бъдат недоволни. Например да влизат по-малки групи, да бъдат пускани на кръгъл час и т.н.”, заяви пред “Сега” зам.-кметът на община Белоградчик Росен Младенов.

Темата стана актуална, след като туристът Андрей Шурелов публикува във “Фейсбук” снимка с ужасяваща драсканица в пещерата. Кметът на града Борис Николов не видя никакъв вандализъм в постъпката и обяви новината за фалшива, макар че надписите се виждат на видеозаписи и снимки. “Снимките са направени веднага след входа на галерията с рисунките, преди т.нар. "Ловна сцена", която е от най-известните - може би на 5-6 метра от нея. Самите рисунки не са засегнати. Разбира се, това в никакъв случай не омаловажава тази вандалщина. Нарушава се целостта на паметник на културата", обясни пред БНР доц. Стефан Александров, ръководител на проект за създаване на 3D модел на рисунките.

Зам.-кметът Младенов заяви, че доста подобни драсканици са правени около 1990 г., когато пещерата е била безстопанствена. Това се случва и в ново време. “Влизат групи от по 30-40 души. Екскурзоводите ги инструктират, развеждат, но няма как да се проследят абсолютно всички хора – все някой се отскубва и драска, най-често с монета. Ако се увеличат гидовете, издръжката, съответно и цената за достъп ще нарасне. Поради спецификата на обекта не е сигурно дали може да се ползват видеокамери за контрол. Простотията в крайна сметка никой не може да я спре”, разказа човек от региона.

 

ПРЕД ЮНЕСКО

Целият този скандал е неприятен и с още един факт. В момента се подготвя документация, с която България ще предложи праисторическите рисунки да влязат в списъка с културното наследство на ЮНЕСКО.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?