Медия без
политическа реклама

МЗ все пак реши да улесни достъпа до здравното ни досие

Е-подписът остава задължителен, макар че ще е по-евтин

01 Февр. 2021
Илияна Кирилова

Министерство на здравеопазването все пак реши да улесни достъпа на граждани до Националната здравно-информационна система. Изискването за притежаване на електронен подпис за влизане в личното досие остава задължително, но пък самият подпис става по-евтин, стана ясно днес от съобщение на сайта на Единния информационен портал.

Според него цената за издаване и управление на квалифицирано удостоверение за квалифициран електронен подпис (КУКЕП) за физически лица, предлаган от "Информационно обслужване" АД StampIT, вече e 12 лв. с ДДС и ще важи за период от 3 години. "По този начин българските граждани ще могат да ползват услугата, която предоставя едно от най-високите нива на сигурност на личните данни, за едва 4 лв. с ДДС /година или само за около 1 ст./ ден, което е без аналог на българския пазар. Намалението спрямо досега действащите тарифи е близо 63%. На практика Националният системен интегратор предлага електронния подпис за тригодишния период на цена, която до скоро беше за годишен абонамент", се посочва в съобщението.

"С намаляване на цената на електронния подпис за физически лица го правим по-достъпен за българските граждани. Така всеки ще може да има евтин достъп до електронния си сертификат след ваксинация срещу COVID-19 и медицинските си данни, които се съхраняват в електронното медицинско досие", коментира изпълнителният директор на "Информационно обслужване" АД Ивайло Филипов. За да ползват електронен подпис, новите притежатели трябва да закупят смарт карта и четец за смарт карти. Цените им са съответно 9 лв. с ДДС и 12 лв. с ДДС. Общата цена на целия комплект за тригодишния период е 33 лв. с ДДС за нови потребители, а до скоро тя беше почти два пъти по-висока.

Услугата е-подпис обаче се предоставя и от други доставчици в България, които поне засега не са обявили намаление на цената.

МЗ не смята и да премахва електронния подпис, който остава задължителен, става ясно от отговори на министерството до "Сега". Според ведомството данните в здравно-информационната система са прекалено чувствителни и защитата на сигурността трябва да е висока. Така ползването на системата, която се чака от години в завършен и интегриран вид, поне засега ще е ограничено до близо 200 000 души, които имат издаден елекронен подпис.

„Сега“ попита министерство защо друга информационна система – тази към НЗОК, предоставя достъп с ПИК на НАП или уникален код за достъп, даван от РЗОК, и това се счита за възможно въпреки високата чувствително на информацията, събирана и там. В персонализираната система на НЗОК фигурират всички дейности, плащани по линия на здравната каса. От отговора на МЗ обаче излиза, че осигуреното ниво на защита при информационната система на касата не е достатъчно.

„Спешната нужда от по-добра и по-надеждна защита на данните във всяка една информационна система нараства не с години, а с месеци. Дори когато системите се помещават в дата-центрове с най-високи нива на сигурност (както е НЗИС), потребителите на тези системи остават едно от най-слабите звена по отношение на сигурността на достъпа. Методът на достъп на потребителите до системите трябва да бъде адекватен компромис между удобство и сигурност. Това се потвърждава и от текстовете на Регламент (ЕС) № 910/2014 на европейския парламент и на съвета относно електронната идентификация и удостоверителните услуги, които дефинират три нива на сигурност: ниско, значително и високо. Уникалният код за достъп се причислява към ниско ниво“, изтъкват от МЗ. „Тъй като при НЗИС говорим за силно чувствителни лични данни, тук компромиса клони към сигурността. Квалифицираният електронен подпис (КЕП) е изключително подходящ метод за достъп, тъй като предоставя високо ниво на сигурност и е сравнително удобен за получаване и ползване, като в същото време отговаря и на необходимото ниво на сигурност в цитирания по-горе регламент“, пишат от министерството.

Така българите, които държат да ползват националната здравно-информационна система, ще трябва да инвестират около 40 лв. за една година с карта и четец (с изключение на новата оферта на Информационно обслужване) и да доплащат ежегодно за подновяването на подписа. За сравнение безплатен ПИК от НАП към средата на миналата година имаха около 900 000 българи. НЗИС в момента генерира и сертификат за ваксинация срещу COVID-19, който може да се получава и на хартиен носител от личен лекар.  

Както „Сега“ писа, НЗИС се разработва от „Информационно обслужване“, след като здравно министерство прекрати договори по проведени обществени поръчки с външни изпълнители, а тази дейност, както и системите на други администрации, бе централно прехвърлена към държавното дружество. Част от системата са и електронните рецепти и е-направленията, които тръгнаха трудно.

 

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата