facebook
twitter

България

Тийнейджърите ни са на 1-во място по пушене в Европа

Момичетата у нас пушат повече от момчетата, което според СЗО е проблем от националната сигурност
458
 Илияна Кирилова

България е на първо място в Европа по тютюнопушене сред 11-годишните и 15-годишните деца и на второ място при 13-годишните. Това показва проучване на Световната здравна организация в 45 държави на Стария континент, оповестено в Световния ден без тютюнопушене, който отбелязваме всяка година на 31 май по инициатива на СЗО, предаде БНР.

26% от 11-годишните у нас пушат. Същата е картината при 15-годишните момчета. Момичетата на 15 години с този порок са 38 на сто, съобщи д-р Михаил Околийски, представител на офиса на СЗО за България. "България е уникална страна с това, че момичетата пушат повече от момчетата, което според СЗО е проблем от националната сигурност, защото засяга пряко демографското развитие на страната", коментира той. Според него във връзка с тази тревожна статистика българското правителство трябва да забрани всякакви форми на реклама, промотиране и спонсорство на тютюневите изделия. Необходимо е и въвеждане на здравно образование за децата в училищна и предучилищна възраст, смятат още експертите.

„Оказва се, че 11-годишните български деца са на второ място в Европа по пушене, а 15-годишните са на първо място и то момичетата са повече отколкото момчетата. Това е тревожна тенденция и това означава, че трябва нещо да се направи, за да се помогне на младите хора, които още не са преминали през болката и страданието на тютюнопушенето, за да могат да направят един интелигентен и информиран избор“, каза и д-р Гергана Гешанова, цитирана от БГНЕС, която е председател на Коалиция за живот без тютюнев дим. Тя припомни, че изследването се прави периодично, за да се види какъв е здравният статус на младите хора в Европа.

Изследването на СЗО е поредното, което нарежда родните ученици на челни места по вредни навици. Международно проучване, огласено през 2017 г., също показа, че учениците ни са "отличници" по секс, цигари и алкохол.

Според друго изследване - на Фондация “БлуЛинк” - към 1 май жертвите на пушенето в България и в световен мащаб са много повече от жертвите на Covid-19. "За 6 месеца тютюнопушенето у нас убива над 11 000 човека, а към 1 май в България бяха регистрирани 68 смъртни случая от Covid-19. По света 3 милиона и половина човека умират всяка година от тютюнопушене. Докато отново към 1 май 224 172 човека са загинали от Covid-19", посочи Христо Иванов от фондацията.

 

 

7

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Брюксел прати последно предупреждение до България за Натура 2000

02.07.2020

9920 8
Бащата на Борис Джонсън влезе заобиколно в Гърция през България

02.07.2020

Обновена

2760 8
Еврокомисията даде България на съд

02.07.2020

15733 12

Коментари

ivanko77

Ех, поне в една класация да сме на първо място...

Banana Joe
снимка на Banana Joe

Нали плащат 80%-ния акциз да ви докарат заплатите, хрантутничета слатки многоразтревожени.

 

 

 

 

Citimen

Доста е притеснително, че са толкова тъпи 😠

Foton4ik
снимка на Foton4ik

Някой изненадан?! У нас се пуши на поразия, навсякъде и от всички. Трябва да се съсипе това население и да се подмени с друго. Ще се намери с кого.

Testament
снимка на Testament

***

Zavinagi CSKAR
снимка на Zavinagi CSKAR

....моите наблюдения показват, че в  България се пуши масово, защото психичното здраве на народа е много лошо. Обикновено пушат цигари българи, които са с износена нервна система, психически лабилни и с много комплекси...затова и момичетата пушат повече, момчетата са малко по-добре психически...

 

...цигарата временно успокоява изхабената нервна система на пушача и поне докато пуши е О.К...

 

...за да се намали пушенето в България трябва да се обърне внимание на психиката на подрастващите още в училищата...например миналата седмица дочух от урок на сина ми как един от съучениците на сина ми каза на учителката докато тя се опитваше да го изпитва :Госпожо, втори път ми казвате името, започвате да ме изнервяте." А тя му отвърна: "Така ли?. Изнервям те? "...и после си продължи урока и престана да го изпитва все едно нищо не е станало. При такъв случай трябва веднага да се сигнализират здравните власти и да се обърне внимание на младежа, докато  нервната му система не е изхабена още в училище.

За съжаление към днешна дата не се обръща никакво внимание на психичното здраве на децата в училище и после се чудим що сме на първо място по пушене...

seriozen

Как няма да са на първо място по секс, наркотици, пушене, алкохол, като основно това им е в главата. Навсякъде бъка от цигари, пиячка и лесна поръчка на пачаври. Сайтове като https://malkokote.com/ , разните там за уиски и уж безвредни icos цигари буквално ни преследват на пътя и онлайн.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×