facebook
twitter

България

В ТЕЛК комисиите вече може и да няма специалисти

230
Илияна Кирилова

От началото на следващата година ТЕЛК комисиите няма да са задължени да имат лекар с придобита специалност по 2 профила на заболяването на човека с увреждане. Отпада и изискването в Районните комисии за медицинска експертиза да работят лекари с призната медицинска специалност или с не по-малко от 5 години стаж по медицина. Това предвиждат промени в организация на работата на медицинската експертиза и регионалните ѝ картотеки, предложени от здравния министър и одобрени вчера от социалните партньори в тристранката. Целта е да се облекчи донякъде кризата за кадри в комисиите.

Единствено от КТ "Подкрепа" възразиха остро срещу предложените промени и по-конкретно срещу отмененото задължение на комисиите да имат в състава си специалист по заболяването на човек, когото освидетелстват. "След като няма специалист по конкретното заболяване, как ще се знае дали то е злокачествено или не", попита Ваня Григорова от синдиката. Тя подчерта, че въпросът не е толкова в дефицита на специалисти, колкото в условията на труд и заплащане.

Друга част от промените имат за цел да ограничат злоупотребите с ТЕЛК решения. Всички експертизи ще влязат в единна информационна база данни, което според вносителите ще увеличи контрола върху експертизите. Промените предвиждат още хората с увреждания да могат да подават декларация за явяване на ТЕЛК чрез упълномощено лице или чрез лицензиран пощенски оператор и да избират как да получават експертните решения. НЕЛК пък няма да връща случаи за ново гледане от ТЕЛК, а ще се произнася с експертно решение, когато ТЕЛК е определил неправилно процента на трайно намалена работоспособност, вид и степен на увреждане.

ИСКАНЕ

От БСК настояват обаче работодателите да имат достъп до решенията на медицинската експертиза както за лицата, с които са сключили трудов договор, така и за кандидатите за заемане на съответната длъжност, при съгласие от тяхна страна. Така няма да се стига до неправомерни назначения, а бизнесът ще е наясно дали в числения състав на служителите му има хора с увреждания и вече е изпълнил наложените му квотни задължения. За да получат работодателите достъп до тази информация обаче, ще се наложат законови промени.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ТЕЛК комисиите ще работят и без специалисти по конкретното заболяване

20.10.2019

520 11
ТЕЛК в Бургас спря работа заради отказан бюджет
140 млн. лв. месечно ще струва ново преизчисление на старите пенсии

16.07.2019

ИСКРА ЦЕНКОВА

582

Коментари

deqerven
снимка на deqerven

Нещо като: стрелочник да кара влак, учителка от основно училище да изпитва студенти на държавен изпит в университета, авиомеханик да кара Боинг Истанбул-Доха, завършил помощно училище да е вътрешен министър......

Влез или се регистрирай за да коментираш

×